Linear quadratic control for harmonic signals
Harmonik sinyaller için doğrusal karesel denetim
  1. Tez No: 112584
  2. Yazar: HAKAN KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER MORGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal Karesel Denetim, En Düşük Varyans Denetimi, Dayanıklı Denetim, H& denetim, Wiener-Hopf Optimizasyonu, Nevanlinna- Pick Aradeğerlemesi, Tekrarlamalı Denetim, Harmonik Sinyaller, Peryodik Sinyaller. iv, Linear Quadratic Control, Minimum Variance Control, Robust Control, Hoo control, %2 control, Wiener-Hopf Optimization, Nevanlinna-Pick Interpolation, Repetitive Control, Harmonic Signals, Periodic Signals. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZET HARMONİK SİNYALLER İÇİN DOĞRUSAL KARESEL DENETİM Hakan Köroğlu Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Doktora Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Morgül Mayıs 2001 Bu tezde, bilinen frekanslara sahip harmonik referans/bozanetken sinyallerinin sözkonusu olduğu doğrusal ve zamanla değişmeyen sistemler için doğrusal karesel denetleyici tasarımı problemini ele alıyoruz. Bu problemi, tek girdi-çıktılı sistemler için frekans kümesinde inceleyip optimal denetleyicilerin, söz konusu edilen harmonik sinyallerin frekanslarında bir dizi ara değerleme şartını sağlaması gerektiğini gösteriyoruz. Böylece denetleyici tasarım problemini bir transfer fonksiyonu ara değerlemesi problemine indirgiyoruz. Sonsuz sayıda optimal denetleyici bulunabildiği için değişik çok amaçlı tasarım problemleri formülize edip bu problemleri çözüyoruz. Önce, H&'de yapılan uygun prob lem formülasyonları ile, harmonik sinyaller için, dayanıklı kararlılık gösteren ve ağırlıklı duyarlığı optimal olan doğrusal karesel denetleyici tasarımı problemlerini ele alıyoruz. Bu problemler, kararlılık bölgesinin sınırında bazı noktalarda bir dizi aradeğerleme şartlarının olduğu Nevanlinna-Pick ara değerleme problemlerine indirgenebilmektedirler. Bundan sonra, %2'de yapılan uygun problem formülasyonları ile, karışık rassal/harmonik sinyaller için en küçük varyans ve doğrusal karesel denetim problemlerini ele alıyoruz ve Wiener-Hopf optimizasyonuyla ilgili bilinen teoriyi kullanarak bu problemlerin çözümlerini açıklıyoruz. Son olarak, peryodik referans/bozan etken sinyalleri için doğrusal karesel denetim problemini ele alıyoruz. Bir doğrusal karesel tekrarlamak denetim yapısı önererek bu yapıdaki serbest tasarım parametrelerinin, istenen tarzda genel performansın elde edilmesini sağlayan uygun seçimlerini tartışıyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LINEAR QUADRATIC CONTROL FOR HARMONIC SIGNALS Hakan Köroğlu Ph.D. in Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Morgül May 2001 In this thesis, we consider the linear quadratic controller design problem for linear time- invariant systems with harmonic reference/disturbance signals of known frequencies. We study this problem in the frequency domain for single-input single-output systems and show that the optimal controllers should satisfy a group interpolation conditions at the frequencies present in the considered harmonic signals. Thus we reduce the controller design problem to a transfer function interpolation problem. As there are infinitely many controllers which are optimal, we formulate and solve various multiobjective design problems. We first consider the design of robustly stabilizing and weighted sensitivity optimal linear quadratic controllers for harmonic signals via appropriate problem formulations in H^. These problems are reducible to Nevanlinna-Pick interpolation problems with some interpolation points on the boundary of the stability domain. Then we consider the minimum variance and linear quadratic control problems for mixed stochastic/harmonic signals via appropriate problem formulations in "H2 and describe their solutions using the available theory on Wiener-Hopf optimization. Finally, we consider the linear quadratic control problem for periodic reference/disturbance signals. We propose a linear quadratic repetitive controller structure and discuss the appropriate choices of the free design parameters in this structure for desirable overall behaviour.