Topic-centric querying of web resources
Web bilgi kaynaklarının konu-merkezli sorgulanması
  1. Tez No: 112585
  2. Yazar: İSMAİL ŞENGÖR ALTINGÖVDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: metadata, XML, Konu Haritaları, web veri modellemesi, web sorgulaması, kavramsal indeksleme, kullanıcı profili, metadata, XML, Topic Maps, web data modeling, web querying, se mantic indexing, user profile
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET WEB BİLGİ KAYNAKLARININ KONU-MERKEZLİ SORGULANMASI ismail Sengör Altmgövde Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Özgür Ulusoy Eylül, 2001 internetin insanlık tarafından bilinen hemen hemen en büyük bilgi kaynağı ol masıyla, aranılan bilgiye web üzerinde yeterince kısa bir zamanda ulaşabilmek önemli bir sorun ve araştırma konusu haline gelmiştir. Uzmanlarca hazırlanmış yüksek kaliteli indekslerden ve bilgi erişim tekniklerini kullanan (kimi zaman özelleştirilmiş) arama motorlarından anahtar-kelime tabanlı aramalar için fay- dalanılırken, çoğu akademik araştırma amaçlı bir çok web sorgu dili de literatürde önerilmiştir. Ancak, anahtar-kelime aramaya dayalı yaklaşımlar web üzerindeki“bilgi kirliliğine”karşı savunmasız olup aranılan konuyla ilgisi olmayan pek çok sonuç geri döndürebilmektedir. Diğer taraftan web sorgu dilleri ise pratikte kul lanımlarını sağlayabilecek hız ve genel geçerlikten uzak durumdadır. Bu tezde, web kaynak alanlarını temsil etmek ve yüksek kaliteli arama sonuçlarını kabul edilebilir sürede geri döndürebilecek sorgu kapasitesi sağlamak için“metadata”da,rı ve beraberinde XML temelli bir takım standartlardan fay dalanılmaktadır. Bu tezde web bilgi kaynakları için“web bilgi uzayı”metadata modeli ve bu model üzerinde işlem yapan SQL-TC (Konu-merkezli SQL) sorgu dili sunulmaktadır. Bahsedilen web bilgi uzayı modelinin bileşenleri ise web- tabanlı bilgi kaynakları (internetteki XML veya HTML belgeleri), uzman öneri veri-tabanları (bilgi kaynakları için alan/konu uzmanlarınca belirlenmiş meta data) ve kullanıcılar için özelleştirilmiş bilgilerdir (XML belgeleri olarak saklanan kullanıcı profilleri ve tercihleri). Uzman önerileri, literatürde yakın zamanda sunulmuş olan konu haritaları çalışması göz önüne alınarak belli bir ilgi alanındaki“konu'l&r ve konular-arası ”ilişkiler“ (metalink'ler) kullanılarak verilmektedir. Alan uzmanları, tanımladıkları konulara ve metalinklere bunların o alandaki önemlerini yansıtan sayısal önem değerleri de iliştirmektedirler. Uygun koşullarVI altında, bu konu ve rnetalinklerin web ortamındaki gerçek bilgi kaynaklarıyla ilişkilendirilmesiyle uzman öneri veritabanı bu bilgi kaynakları için bir kavramsal indeks işlevi kazanmaktadır. Modelin bir diğer bileşeni olan kullanıcı profilleri ise kullanıcının bilgi seviyesini ve web dolaşım tarihçesini yine konular ve zi yaret edilen web kaynakları cinsinden saklamaktadır. Kullanıcı tercihleri ise belli bir alan uzmanının önerilerine karşı kullanıcının yaklaşımını ve/veya güvenini yansıtmaktadır. Bu tezde sunulan SQL-TC sorgu dili uzman öneri veri-tabanlarmda sağlanan metadata'yı kullanmakta ve sorgu sonuçlarını daraltmak ve özelleştirmek için (yukarıda bahsedilen) kullanıcı bilgilerinden faydalanmaktadır. Sorgu sonucunda bulunan nesneler veya veri tablosu satırları ise uzmanlarca atanan ve kullanıcı ter cihlerine göre değerlendirilen önem değerleri göz önüne alınarak sıralanmaktadır. Bu sıralama sonrasında kullanıcıya (isteğine göre) sadece en önemli ilk n nesne ve/veya belli bir önem değerinin üstündeki nesneler ya da her ikisi birden sunula bilmektedir. Bunlardan dolayı, SQL-TC sorgu dilinin aranılan konuyla ”anlam sal" olarak ilişkili sonuçları kısa zamanda bulabilmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOPIC-CENTRIC QUERYING OF WEB RESOURCES Ismail Sengör Altmgövde M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Özgür Ulusoy September, 2001 As the world wide web (WWW) has evolved to be almost the largest source of information that is known by human beings, locating relevant information on the web in a reasonably short time has become a major struggle. High qual ity indices and (sometimes specialized) search engines that employ information retrieval techniques are widely used for keyword based searches, and a number of web query languages have also been developed, mostly for research purposes. However, most of the keyword-based approaches are vulnerable to the noise on the web, leading to unqualified results with lots of irrelevant documents; whereas the web-query languages lack the speed or generality to be used in practical cases. In this thesis, we make use of metadata (along with some XML-based stan dards) to characterize the web resource domains, and to provide sophisticated querying features with high-quality results and a reasonably fast response time. We propose a“web information space”metadata model for web information re sources, and a query language SQL-TC (Topic-Centric SQL) to query the model. The web information space model is composed of web-based information resources (XML or HTML documents on the web), expert advice repositories (domain ex pert specified metadata for information resources), and personalized information about users (user profiles and preferences, as XML documents). Expert advice is specified using topics and relationships among topics (called metalinks) in a particular domain of interest, along the lines of the recently proposed topic maps. Experts also attach importance values to topics and metalinks that they spec ify, and link them to actual information resources on the web whenever possible, creating a semantic index over the resources. User profiles keep track of user knowledge and navigation history in terms of these topics and their (visited) sources, whereas user preferences declare users' attitudes and confidence for the mIV choices of particular experts. The query language SQL-TC makes use of the metadata information provided in expert advice repositories and embedded in information resources, and employs user preferences to further refine the query output. Query output objects/tuples are ranked with respect to the (expert-judged and user-preference- revised) im portance values of requested topics/metalinks, and the query output is limited by either top ra-ranked objects/tuples, or objects/tuples with importance values above a given threshold, or both. Therefore, the query output of SQL-TC is expected to produce highly relevant and semantically related responses to user queries within short amounts of time.