An Inventory model with two suppliers under yield uncertainty
Birden fazla tedarikçinin bulunduğu ortamda rassal verimli envanter modeli
  1. Tez No: 112591
  2. Yazar: MUSTAFA ÇAĞRI GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MURAT FADILOĞLU, YRD. DOÇ. DR. EMRE BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rassal teslimat miktarı, iki tedarikçi ıı, Random yield, two suppliers
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Özet BİRDEN FAZLA TEDARİKÇİNİN BULUNDUĞU ORTAMDA RASSAL TESLİMAT MİKTARLI ENVANTER MODELİ Mustafa Çağrı Gürbüz Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticileri: Yar. Doç. Dr. M. Murat Fadıloğlu, Yar. Doç. Dr. Emre Berk Eylül, 2001 Bu çalışmada bir çeşit ürün için, bir perakendecinin ve iki tedarikçinin bulunduğu envanter modeli kurulmuştur. Literatürdeki birçok modelden farklı olarak, sipariş miktarının tamamının tedarikçiler tarafından teslim edildiği varsayımı yapılmamıştır. Verilen siparişin tesadüfi bir miktarının gerçekte sağlandığı varsayılmıştır. Bu yüzden, model binom dağılımlı ve rassal orantılı olmak üzere iki farklı rassal verim modeli gözönüne alınarak kurulmuştur. Talep hızı sabittir, tedarik süresi sıfırdır, ve geri ısmarlamaya izin verilmiştir. Amaç uzun dönemde ortalama maliyet fonksiyonunu enazlamak ve karar değişkenlerinin (yeniden ısmarlama noktası ve sipariş miktarları) değerlerini bulmaktır. Hangi parametre setlerinde toplam siparişin iki tedarikçi arasında paylaştırılmasının karlı olacağı incelenmiştir. Sonuçlar ikiden fazla tedarikçi için genelleştirilmiştir ve çözüm yolları önerilmiştir. Son olarak iki tedarikçinin bulunduğu problem için sayısal analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract AN INVENTORY MODEL WITH TWO SUPPLIERS UNDER YIELD UNCERTAINTY Mustafa Çağrı Gürbüz M.S. in Industrial Engineering Supervisors: Assist. Prof. M. Murat Fadıloğlu, Assist. Prof. Emre Berk September, 2001 In this study, an inventory model with one retailer and two suppliers is considered for a single item. Different from most of the models in the literature, we do not make the assumption that we receive all the quantity ordered. It is assumed that a random fraction of the lot size is actually delivered by the suppliers. Hence, the model is constructed under yield uncertainty for both binomial yield and stochastically proportional yield models. The demand rate is constant, replenishment is instantaneous, and backordering is allowed. The objective is to minimize the long-run average cost and find the optimal values for the decision variables: order quantities and reorder point. Furthermore, the regions where diversification among suppliers is beneficial are investigated. The results are generalized to“M”suppliers (M>2) and solution method is proposed. Finally, experimental study is carried out for the two- suppliers problem.