Niğde ili evsel atıksularının arıtımı için en uygun metodun teorik olarak araştırılması
Theoretical investigation of the most convenient method for treatment of domestic wastewater of Niğde
  1. Tez No: 112655
  2. Yazar: SUAT ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİM ELHATİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Niğde, Atıksu, Arıtma Metodu, Sulama, Fakültatif Stabilizasyon Havuzu, Fakültatif Havalandırmalı Havuz, Niğde, Wastewater, Treatment Method, Irrigation, Facultative Stabilization Ponds, Facultative Aerated Lagoons. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET NİĞDE ÎLÎ EVSEL ATIKSULARININ ARITIMI İÇÎN EN UYGUN METODUN TEORİK OLARAK ARAŞTIRILMASI ÖZGÜL, Suat Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Hatim ELHATÎP Ağustos-2001, 75 sayfa Bu çalışmada, Niğde İli evsel atıksularının arıtımı için en uygun arıtma metodu araştırılmıştır. Bu amaçla Niğde İli'nin gelecekteki nüfusu İller Bankası yöntemi ile tahmin edilerek, gerekli su ihtiyacına göre atıksu miktarı hesaplanılmıştır. Daha sonra numune alınacak noktalar seçilmiş ve bu noktalardan alınan numuneler analiz edilerek Niğde İli için atıksu karakteristikleri belirlenmiştir. Bölgenin iklimi sosyo-ekonomik şartları, teknolojik yeterlilik ve kalifiye eleman durumu dikkate alınarak en uygun arıtma metodu araştırılmıştır. Ayrıca arıtımdan çıkan suların tarımsal sulamada kullanılacağı düşünülerek bölge şartlarına en uygun çözümün fakültatif havalandırmalı havuz metodu olabileceği sonucuna varılmıştır. Ancak arıtma ihtiyacına bağlı olarak en uygun arıtma teknolojisi arıtma kademeleri olarak da ifade edilebileceğinden, sistem ilk aşamada fakültatif stabilizasyon havuzu olarak işletilmesi ve zamanla ihtiyaca bağlı olarak mekanik havalandırıcıları eklemek suretiyle fakültatif havalandırmalı havuz metoduna dönüştürülmesi daha ekonomik ve doğru bir metod olacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THEORETICAL INVESTIGATION OF THE MOST CONVENIENT METHOD FOR TREATMENT OF DOMESTIC WASTEWATER OF Nİ?DE ÖZGÜL, Suat Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Superviser : Hatim ELHATİP Augusî-2001, 75 pages In this study, the most convenient method to be used for the treatment of Niğde's domestic wastewater has been investigated. Having estimated the population of Niğde in the next decades by the method of İller Bankası, the amount of wastewater that will be produced by the population was calculated by taking into account water requirement of the residents. Then the sampling points were selected and the samples collected from these points were analyzed to determine the characteristics of Niğde's wastewater. Climate, socio-economical conditions technological sufficiency and number of gualified personnel the region were considered while deciding upon the most convenient treatment method. By assuming that the treated water would be used for agriculturel irrigation, it is concluded that the optimum method for this region could be facultative aerated lagoons method. However, the process shall be operated as facultative stabilization ponds, and by adding aerators according to the requirement, it would be more reliable to convert these ponds into facultative aerated lagoons.