Niğde ve yöresinde yumuşak çekirdekli meyvelerde zararlı olan afit (insecta: homoptera: aphidoidea) türlerinin belirlenmesi
Determination of aphid (insecta: homoptera: aphidoidea) species that feed on pore fruits in Niğde region
  1. Tez No: 112664
  2. Yazar: NERİMAN ARZU DOYGUN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAZİ GÖRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: ApWd, Niğde, Turkish aphid, Fauna, Aphidoidea IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET NİĞDE VE YÖRESİNDE YUMUŞAK ÇEKİRDEKLİ MEYVELERDE ZARARLI OLAN AFİT (INSECTA. HOMOPTERA. APHIDOIDEA) TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ GÜRBÜZ, Neriman Arzu Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Gazi GÖRÜR Aralık 2001, 68 sayfa Niğde ilinde üretimi yapılan yumuşak çekirdekli meyvelerde zararlı olan afitleri belirlemek amacıyla 1999-2001 yıllarında yürütülen bu çalışma da 14 tür ve 1 tanesi de cins bazında olmak üzere teşhis edilebilmiştir. Tanımlanan türler Auloçorthum solanı Kaltenbach, Allocotaphis quaestionis Börner, Dysaphis devecta Walker, Dysaphis plantaginea Passerini Nearctaphis bakeri Cowen, Ovatus insitus Walker, Dysaphis pyri Boyer de Fonscolombe Aphis craccivora Koch, Aphis gossypii Glover, Aphis pomi de Geer, Rhopalosiphum insertum Walker, Schizaphis pyri Shaposhnikov Pterochloroides persicae Cholodkovsky, Pyrolachnus pyri Bunckton dur. Bununla beraber Dysaphis cinsine ait bir örnek cins bazına kadar teşhis edilebilmiştir. Nearctaphis bakeri Cowen ve Allocotaphis quaestionis Börner türleri, yurdumuz afit faunası için yeni kayıt niteliğindedir. Bu çalışma ve son yıllarda yapılan çalışmalar Türkiye'nin afit faunasının belirtilenden daha fazla olduğunu göstermektedir. Anahtar sözcükler : Afit, Niğde, Türkiye afitleri, Fauna, Homoptera, Aphidoidea. m
Özet (Çeviri)
SUMMARY DETERMINATION OF APHID (INSECTA: HOMOPTERA: APHIDOIDEA) SPECIES THAT FEED ON POME FRUITS IN Nİ?DE REGION University of Niğde Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology GÜRBÜZ, Neriman Arzu Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Gazi GÖRÜR December 2001, 68 pages This study was carried out between 1999 and 2001 in order to determine aphid species feed on pome fruits in Niğde. As a result, 14 aphid species were identified and one sample were identified at the genera level. Identified species are; Aulocorthum solanı Kaltenbach, Allocotaphis quaestionis Börner, Dysaphis devecta Walker, Dysaphis plcmtaginea Passerini, Nearctaphis bakeri Cowen, Ovatus insitus Walker, Aphis citricola van der Goot, Dysaphis pyri Boyer de Fonscolombe, Aphis gossypii Glover, Aphis pomi de Geer, Rhopalasiphum insertion Walker, Schizaphis pyri Shaposhnikov, Pterochloroides persicae Cholodkovsky, Pyrolachnus pyri Bunckton. In addition to these species one sample was identified at the genera level which corresponded to the Dysaphis. Nearctaphis bakeri Cowen ve Allocotaphis quaestionis Bömer species are new records for aphid fauna of Turkey. Our study and recent studies showed that the number of species belonging to aphid fauna of Turkey are more than listed in the world literature.