Niğde ve yöresinde bulunan pomzanın yüksek ısı ve ses yalıtım özelliğine sahip poliüretan destekli briket imalatında kullanımının teorik ve deneysel incelenmesi
The Theoretical and experimental investigation of Nigde area pumice used for the production of briquette supported with polyurethane having high heat and sound insulation
  1. Tez No: 109429
  2. Yazar: ALPER ALTINIŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT TURAN, PROF. DR. KEMAL ALTINIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pomza, Hafif Beton Blok, Isı iletimi, Yalıtım, Poliüretan, Pumice, Light Construction Element, Conductivity, Insulation, Polyurethane
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
IV NİĞDE VE YÖRESİNDE BULUNAN POMZANIN YÜKSEK ISI VE SES YALITIM ÖZELLİĞİNE SAHİP POLİÜRETAN DESTEKLİ BRİKET İMALATINDA KULLANIMININ TEORİK VE DENEYSEL İNCELENMESİ Alper ALTINIŞIK Makina Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2001 Tez Danışmam: Doç. Dr. Mahmut TURAN - Prof. Dr. Kemal ALTINIŞIK ÖZET Bu çalışmada, Niğde ve merkezine bağlı Altunhisar, Çiftlik, Kitreli ile Nevşehir yörelerinde bulunan doğal hafif agrega pomza taşının binalarda hafif yapı elemanı olarak kullanımı araştırılmıştır. Bu amaçla bu malzemeden yüksek ısı ve ses yalıtım özelliği olan bir hafif beton blok tasarlanmıştır. Yapı elemanının Phoenics programı yardımıyla simülasyonu yapılarak ısıl köprüler belirlenip, optimum şartlar oluşturulmaya çalışılmıştır. Niğde ve yöresinden getirilerek yıkanan ve kurutulan pomzanın TS 3234' e göre granülometri eğrisi elde edilmiş ve uygun karışım oranları belirlenerek küp numuneler dökülmüştür. Bu numuneler 7 ve 28 gün kür tankında bekletildikten sonra tek eksenli basınç deneyine tabi tutularak betonun basınç dayanımları bulunmuştur. Karışım oranlarına uygun olarak hazırlanan malzeme ile üretilen beton özel tasarlanmış kalıba iki parça halinde dökülerek gerçek numuneler elde edilmiştir. Isıl köprü oluşturmayacak ve bu iki parçayı birbirine bağlayacak şekilde ara boşluğa poliüretan atılmıştır. Daha sonra ISO 8990 standartlarına göre hazırlanan 'Dengeli Sıcak Oda Metodu' ile numunenin ısı iletim katsayısı ölçülmüştür. Aynı deney şartlarında gaz beton ve aynı pomzadan imal edilen normal briketin de ısı iletim katsayıları belirlenmiştir. Her iki ürüne ait ısı iletim katsayıları sırasıyla model briketin ısı iletim katsayısı ile karşılaştırılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE THEORETICAL AND EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF NIGDE AREA PUMICE USED FOR THE PRODUCTION OF BRIQUETTE SUPPORTED WITH POLYURETHANE HAVING HIGH HEAT AND SOUND INSULATION Alper ALTINIŞIK Mechanical Engineering, M.S. Thesis, 2001 Thesis Supervisor: Assoc. Prof.. Dr. Mahmut TURAN - Prof. Dr. Kemal ALTINIŞIK SUMMARY In this study, using of pumice as a light construction element, which is available in Niğde area of Altunhisar, Çiftlik, Kitreli and Nevşehir area, has been investigated. For this aim, a construction element of briquette, having high heat and sound insulation property, was designed. The simulation of this briquette was carried out by using the Phoenics computer program with a view to minimizing heat bridges and obtainig optimum conditions. The pumice taken from Niğde area was washed, dired and the granulometric curve of pumice was obtained according to TS 3234. Then, mix proportions were determined. According to this mix proportions, cube samples were cast. These samples were leaved for 7 and 28 days in a cure tank. After that, strengths samples were tested in axial compression and the compressive strenght of the cubes were determined. For the production of actual briquette element, the specially made model mould was cast as two pieces according to the mix proportions. To avoid the heat bridges polyurethane was filled between two pieces, which fixed them together. Then the conductivity of sample briqutte was measured by Balanced Heat Room Method, designed due to ISO 8990. Under the same conditions, the conductivities of gas concrete and normal briquette made with the same pumice were measured. The conductivities of gas concrete and normal briquette were compared with the conductivity of the model briquette, respectively, and conclusions were drawn.