Vitis vinifera L. cv. sultani'de salisilik asit uygulamasının yaprak proteinleri içeriği üzerine etkisi
The Effects of salicylic acid application on the leaf protein content of vitis vinifera L. cv. sultani
- Tez No: 112712
- Danışmanlar: PROF. DR. AVNİ GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera, Uncinula necator, Sistemik kazanılmış direnç, Salisilik asit, Protein, Kitinaz, 0-1, 3-Glukanaz, Fotosentetik pigment, Vitis vinifera, Uncinula necator, Sytemic acquired resistance, Salicylic acid, Protein, Chitinase, P-1, 3-Glucanase, Photosynthetic pigments
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET VİTİS VİNİFERA L. CV. SULTANİ'DE SALİSİLİK ASİT UYGULAMASININ YAPRAK PROTEİNLERİ İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ AKTAŞ YILDIZ Lale Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Avni GÜVEN Ocak 2001, 112 sayfa Vitis vinifera L. ev. Sultani (Sultani asma) Ege Bölgesi'nde yaygın olarak üretilen ekonomik bir bitkidir. Meyveleri taze ve daha çok kurutularak tüketilen bu bitkinin, ülkemiz ekonomisine de katkısı vardır. Bununla birlikte, bitkinin obligat paraziti olan Uncinula necator fungusunun neden olduğu külleme hastalığı, meyve üretiminde verim ve kalite düşmesine yol açmaktadır. Bu sorun, insanda toksik etkileri kanıtlanmış olan fungusitlerin giderek artan dozlarda kullanılmasıyla aşılmaya çalışılmaktadır. Ancak, bu hastalıkla mücadelede fungusit kullanımı, kurutulan meyvelerde kalıntı bırakarak, bu kez de ürün ihracatını olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada, külleme etmeni U. necator enfeksiyonuna karşı, asmada sistemik kazanılmış direnç mekanizmalarının harekete geçirilmesi ve bu bağlamda bitkinin yaprak proteinleri içeriğindeki değişimler üzerinde, son yıllarda bir bitki hormonu olarak kabul edilen şahsilik asit (SA) uygulamasının oluşturduğu etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca, uygulanan şahsilik asitin, bitki yapraklarındaki endojen serbest SA ve fotosentetik pigmentlerin içerikleri üzerindeki etkileri de araştırılmıştır. Bu çalışmada, bağ ve bahçe koşullarında yetişen, kontrol, farklı konsantrasyonda (100, 200 ve 400 ppm) S A uygulanan ve U. necator fungusu ile enfekte bitkiler materyal olarak kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, bitkilere farklı konsantrasyonda SA uygulamasından 3 gün sonra alınan yaprak örneklerinin analizinde, SA uygulaması ve U. necator enfeksiyonunun, kontrolden farklı olarak, yapraklarda endojen serbest SA birikimine neden olduğu saptanmıştır. Buna benzer olarak, SA uygulanan ve enfekte bitki yapraklarında toplam protein miktarının önemli miktarda arttığı bulunmuştur. Diğer yandan, farklı konsantrasyonlarda SA uygulanan ve enfekte bitkilerin yapraklarında,VI hastalık direnci mekanizmasının temel bileşenleri olan PR (patojen bağıntılı) proteinlerden kitinaz ve P-l,3-glukanaz aktivitelerinin de, önemli ölçüde arttığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, U. necator ile enfekte olan ve SA uygulanan bitki yapraklarında, SDS-Jel Elektroforezde, kontrolden farklı olarak, PR proteinlerine ait oldukları düşünülen 25, 29, 41 ve 52 kDa moleküler ağılıkta, 4 farklı protein bandının varlığı görülmüştür. Ayrıca, SA uygulaması ve bu fungus enfeksiyonunun, bitki yapraklarında fotosentetik pigmentlerin konsantrasyonunu azalttıkları da belirlenmiştir. Asma bitkileri yapraklarına bulaştırılan U. necator sporları ile yapılan koruma deneyleri, salisilik asitin bu fungusun enfeksiyon oluşturmasını, kontrole göre % 49 azalttığını göstermiştir. Yapılan çalışmada elde ettiğimiz sonuçlar, Vitis vinifera L. ev. Sultani bitkisinde, külleme hastalığı etmeni U. necator' a karşı bitkide sistemik kazanılmış direncin kurulmasında SA uygulamasının etkin rol oynadığını ve bu bitkide sistemik kazanılmış direncin sinyal iletim yolu için anahtar bileşiğin SA olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECTS OF SALICYLIC ACID APPLICATION ON THE LEAF PROTEIN CONTENT OF VITIS VTNIFERA L.CV. SULTANI AKTAS YILDIZ, Lale Ph.D. Thesis, Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Avni GUVEN January 2001, 1 12 pages Vitis vinifera L.cv. Sultani is a culture plant of economical importance grown widely in Aegean Region. This plant, of which the fruits are consumed both dried and fresh, has important contributions to our economy. However, powdery mildew caused by the fungus Uncinula necator leads to drastic fruit yield and quality detoriations. This problem is endeavoured to cope with using increasing concentrations of fungicides with proven toxicity for humans. But this application, with considerable residues on dried fruits, hampers with the export of this product. The aim of this research work has been to investigate the effects of SA (salicylic acid) application, which has recently been classified as a plant hormone, on the activation of sytemic acquired resistance mechanisms and on the alterations of leaf protein levels. The effects of SA application on endogenous free SA and photosynthetic pigment levels in the leaves have also been dealt with. The material used was U. necator infected or uninfected Vitis vinifera plants grown in natural field conditions treated with varying concentrations of S A. The analysis leaf samples showed an accumulation of endogenous free SA in both fungus infected leaves SA-treated leaves, whereas no such accumulation was observed in untreated healty plants. Similarly the total protein contents of infected or SA-applied healty leaves was considerably higher than control leaves. On the other hand, the activities of the basic components of disease resistance mechanism, namely chitinase and 0-1,3- glucanase which are PR (pathogenesis related) proteins, were found to increase in both infected and SA applied plants. In such leaves, the presencevm of 3 different protein bands with 25, 29, 41 ve 52 kDa molecular weights were found upon SDS-Gel electrophoresis. There are convincing proofs that they belong to PR protein group. Also SA application and fungus infection has been found to reduce the photosynthetic pigment concentrations in such leaves. The protection experiments conducted with U. necator spores showed that infection rate decreased by 49 % with S A application Finally, under the light of our results, we can conclude that in Vitis vinifera plant, SA application plays an important role in the establishment of systemic acquired resistance against U. necator, the agent of powdery mildew, and that SA is the key compound for the signal transduction pathway of systemic acquired resistance.