Asya Pasifik ekonomik işbirliğinde Japonya'nın rolü
Japan's role in Asia Pacific economic cooperation
- Tez No: 113706
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMA KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Asya Pasifik, ekonomik entegrasyon, APEC, parasal entegrasyon, optimum para alanı, Asya Para Fonu, Yen Blok'u, Asia Pacific, economic integration, APEC, monetary integration, optimum currency area, Asian Monetary Fund, Yen Block
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET ' Son beş yılda yaşadığı ekonomik ve finansal sıkıntılara rağmen, Asya Pasifik bölgesi dünyanın en dinamik bölgelerinden biri olma özelliğini korumaktadır. Diğer taraftan, günümüzde bölgeselleşme, ekonomik açıdan giderek öne çıkan bir eğilimdir. Bu bağlamda, dünya ekonomisi için büyük anlam taşıyan Asya Pasifik bölgesindeki entegrasyon girişim ve olasılıklarını incelemek önemlidir. Bu çalışma, Asya Pasifik bölgesindeki entegrasyon çaba ve girişimlerini, söz konusu oluşumlar dahilinde Japonya'nın rolüne odaklanarak incelemektedir. Birinci bölümde, Asya Pasifik bölgesi ve ekonomik dinamikleri tanımlanmakta, bölgedeki ekonomik entegrasyon oluşumları ele alınmaktadır. Bu bölümde, bölgede hangi tür girişimlerin daha kapsamlı ve etkin olma özelliği gösterdiği sorusuna yanıt aranmaktadır. İkinci bölümde, bölgedeki parasal entegrasyon olasılıkları incelenmektedir. Bu inceleme kapsamında, Asya Pasifik ekonomileri önce Optimum Para Alanı Teorisi koşullan açısından değerlendirilmektedir. Ardından, bir Asya Para Sepeti ve Asya Para Fonu'nun oluşma olasılıkları araştırılmaktadır. Çalışmanın son bölümünde, Asya Pasifik ekonomik işbirliğinde Japonya'nın rolü irdelenmektedir. Ayrıca, Japonya'nın liderliği söz konusu olsun veya olmasın, bölgede henüz bir ekonomik entegrasyon tasarımının ortaya çıkmadığı saptanmaktadır. Mevcut oluşumların birer iktisadi işbirliği örneği olmakla beraber, bir entegrasyon olarak nitelendirilemeyeceği savı ağırlık kazanmaktadır. Parasal entegrasyon arayışları açısından ise, Japonya'nın Asya Pasifik bölgesindeki ekonomik etkinliği yoluyla, bir Yen Blok'unun oluşmasının mümkün olup olmadığı incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Inspite of the economic and financial problems it faced in the last five years, Asia Pacific is still one of the most dynamic regions of the world. On the other hand, so far as international economic relations are concerned, regionalization has long been a recent trend. Therefore, it is important to elaborate economic integration endeavours and possibilities in the Asia Pacific region.This study examines cooperation and integration attempts in the Asia Pacific region with an emphasis on Japan's prospective role in these formations. In the first part of the study, Asia Pacific region is defined and current economic integration attempts in the region have been studied. In the second part of the study, possibilities of monetary integration in the region are investigated. In the context of this investigation, the suitability of the Asia Pacific economies for a regional monetary integration is assessed on the basis of the theory of Optimum Currency Areas. Furthermore, the possibilities of establishing an Asian Currency Basket and an Asian Monetary Fund are inquired. In the last part of the study, Japan's role within the Asia Pacific economic cooperation and integration is evaluated. The emergence of a Yen Block in the region is investigated as a monetary integration possibility.