Türk ilaç sanayiinde pazarlama sorunları ve bir alternatif satış yöntemi:Taneyle satış
Marketing problems in Turkish medicine industry and an alternative selling method:Selling with pieces
  1. Tez No: 113747
  2. Yazar: ANIL USMANGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KIRÇOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç, Pazarlama, Taneyle Satış, Medicine, Marketing, Selling with pieces
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET İlaç, insan sağlığına sağladığı fayda nedeniyle diğer tüm ürün gruplarından farklı bir öneme sahip bulunmaktadır. Tasarım aşamasından nihai tüketiciye ulaşana dek her aşamada yasa, yönetmelikler ve ilgili mevzuat ile çok sıkı bir düzeyde devlet denetimi altında tutulmaktadır. Devlet denetimi altında bulunması sonucu, hastayı koruyucu her türlü tedbir önceden alınmıştır. Diğer endüstri pazarlarıyla karşılaştırıldığında, kuruluş sayısının çokluğu ve kuruluşların pazar payları açısından Türkiye'de en yoğun rekabetin bulunduğu sektörlerden birinin de ilaç endüstrisi olduğu görülür. İlaç sektörünün kendine has bir dağıtım yapısı, fiyatlandırma, ruhsatlandırma ve patent sistemi vardır. İlaç sektörünün özellikle başta fiyatlandırma sisteminin dengesizliği olmak üzere bir takım sorunları da vardır. Son yıllarda pek çok hastalıkta etkili çok sayıda ilacın kullanılmaya başlanması, ilacın doğru şekilde seçiminin önemini artırmıştır. Bu noktada rasyonel ilaç kullanımı, yani ilaçların akıllıca kullanımı önem kazanır. Rasyonel kullanım, bir hastalığın tedavisi için doğru ilacın, gerektiği anda, gerektiği miktarda ve uygun fiyatla kullanılmasıdır. İlaç kullanımındaki israfı en aza indirmek için, alternatif bir satış yöntemi olan taneyle satış ülkemizde de uygulanabilir. Bu yöntemin karşısında duran bir çok engel olmakla birlikte, mevcut sistem üzerine yapılan revizyon sonucu, ilaçların taneyle satışı ile ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlanır. Bu çalışmada ilaç sektörünün ülkemizdeki gelişimi, genel yapısı, sorunları ve alternatif bir satış yöntemi olan taneyle satış üzerinde durulmuştur. Taneyle satış konusunda, eczacı ve doktorları kapsayan bir pazar araştırması da yapılmış ve çarpıcı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Medicines have more importance than the other groups of products, because they provide so many profits for human health. Until it reaches to the consumer from the conceivement degree, all of the degrees are under the strict control of the government with laws, regulations and related laws. Every kind of precautions to protect the patients were taken before, because it is under the control of the government. When it is compared with other industry markets, because of the abundance of the numbers and the portions of the foundations, one of the most intensive competition is seen in medicine industry. Medicine industry has special distribution structure, pricing, permitting and patent system by itself. Medicine industry also has some problems; especially unbalanced pricing system is the main problem of them. In recent years, with starting the usage of many effective medicines in many diseases, the importance of medicine choosing was increased. In this point, the rational medicine usage in other words using the medicines in an intelligent way become important. At required time, using the right medicine with required amount with appropriate prices is called“Rational Medicine Usage.”Selling with pieces which is an alternative selling method, can be applied in our country to decrease the wasteful medicine usage. Although there are so many difficulties against this method, with revising the present system, there will be big supplements for the economy of the country by selling with pieces. In this project, the development of the medicine industry in our country, general structure, problems and“selling with pieces”which is an alternative selling method is mentioned. In the concept of selling with pieces, the market research that includes chemists and doctors was done and at the end of this research, amazing results were obtained.