Coğrafi bilgi sistemi teknikleri kullanılarak Akçakale ilçesinden seçilen alanlarda oluşturulan toprak veri tabanının farklı amaçlar için kullanılma olanakları
A study on possibilities of the usage of the soil database formed in choosen areas in the district Akçakale by using geographical information techniques for different aims
  1. Tez No: 114155
  2. Yazar: YÜKSEL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ALİ ÇULLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Toprak Serileri, Veri Tabanı, Toprak Derecelendirmesi Vll
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz Yüksek Lisans Tezi COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ TEKNİKLERİ KULLANILARAK AKÇAKALE İLÇESİNDEN SEÇİLEN ALANLARDA OLUŞTURULAN TOPRAK VERİ TABANININ FARKLI AMAÇLAR İÇİN KULLANILMA OLANAKLARI Yüksel ŞAHIN Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 112 Coğrafi Bilgi Sistemleri, bilgi sistemleri içinde mekana yönelik bilgilerin de ele alındığı en kapsamlı sistemdir. Birçok mühendislik dalında temel veri olarak kullanılması yanında çeşitli karar destek sistemlerine de veri üretmektedir. Bu doğrultuda çalışma alanına ait tüm toprak verileri bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Bu çalışmada, ilişkisel veritabanı yöntemi ile toprak serileri ile öznitelik tabloları bilgisayara aktarılarak toprak serilerinin öznitelik tabloları, grafik veriler ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmada 1988 ve 2000 yılı verileri kullanılarak derecelendirme haritası üretilmiştir. 2000 yılında alınan toprakların tuz içerikleri doğrultusunda her toprak serisindeki olumlu ya da olumsuz etkileşimler dikkate alınarak rayiç bedel puanı yeniden belirlenmiştir. 1988-2000 yılları arasında meydana gelen tululuk değişiminin etkileri 1/ 5000 ölçeğinde parsel düzeyinde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT Master Thesis A STUDY ON POSSIBILTIES OF THE USAGE OF THE SOIL DATABASE FORMED IN CHOOSEN AREAS IN THE DISTRICT AKÇAKALE BY USING GEOGRAPHICAL INFORMATION TECHNIQUES FOR DIFFERENT AIMS Yüksel ŞAHİN Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of of Soil Sciences 2001, Page: 112 Geographical Information Systems (GIS) which handler terrestrial information's are the most comprehensive information systems. G.I.S. produces data for various decision support systems, besides its usage as a basic data in many engineering branches. In this direction, all data, which belong to soils of research area, have been transferred on computer ground. In this study, by using the collective database method soil series and quality tables transferred into computer. The quality tables of the soil series have been attached with graphic data. Then by using data belong to the year 1988 and the year 2000“Soil graduation map”has been formed in this study. Regarding positive or negative interactions,“Current price value”predetermined according to salinity data for the year 2000. The effect of salinity changes that occurred between 1988-2000 years was determined at 5000 scale and parcels level. Key Words : Geographical Information System, Soil Series, Database, Soil Graduation. Vlll