Aktif çamur proseslerinin biyomas eklenmesi ile nütrient giderimi için upgrade edilmesi (iyileştirilmesi)
The upgrading of activated sludge processes for nutrient removal by adding of biomass particle
  1. Tez No: 114200
  2. Yazar: CAN BÜLENT KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM SARIOĞLU CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrifıkasyon, denitrifıkasyon, PO4-P giderimi, Acinetobacter, tek çamurlu aktif çamur sistemi, Nitrification, denitrification, PO4-P removal, Acinetobacter, single- sludge system
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, N-P gideriminin birlikte yapıldığı geri döngülü tek çamurlu aktif çamur sistemi kullanılmıştır. Sistemde nitrifıkasyon sağlandıktan sonra; alternatif anaerobik ve anoksik şartlar sisteme eklenerek; N-P gideriminin birlikteliğinin sağlanması, denitrifıkasyon bakterilerinin fosfor giderimine etkisi araştırılmıştır. Kesikli (batch) testleri; aerobik, anaerobik ve anoksik zonlar için tekrarlanmıştır. Fosfor gideriminin denitrifıkasyon bakterilerince kısmen engellendiği görülmüştür. Bu sırada düşük fosfor ve düşük nitrat giderimleri elde edilmiştir. % 60 civarında NO3-N giderimi, % 15 civarında PO4-P giderimi gözlenmiştir. Tekrarlanan deneylerde besleme çözeltisindeki var olan substratın sistemde yetersiz olduğu gözlenmiş, sisteme etanol ve asetat gibi dışardan karbon kaynağı eklenmiştir. Karbon kaynağı eklendiğinde PO4-P gideriminin % 40'lara çıktığı görülmüştür. KOI gideriminin % 90-95 mertebesinde olduğu bulunmuştur. Çamur yaşının (SRT) 15 gün sağlanması için reaktörden her gün çamur atımı yapılmıştır. Zaman zaman çökeltim havuzunda şişkin çamur görülmüş; bu SVI (Çamur Hacim indexi) parametresiyle kontrol edilmiş, sistemde pH dengesi asit- baz ilavesi ile sağlanmıştır. Sistemdeki MLSS konsantrasyonunun düşmesi ve şişkin çamurun görülmesi üzerine; çamur geri devir oram r=l'den r=1.5'e yükseltilmiştir. Bu durumda verimin yükseldiği görülmüştür. Aynı zamanda çalışmanın ortalarında MLSS konsantrasyonunu artırmak için; sistem için sünger parçaları eklenerek; sistem biyofilm şekline dönüştürülerek verim artırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, single-sludge activated system including recycle of sludge has been used for nitrogen and phosphorus removal. After the nitrification is achieved in the system, anaerobic and anoxic conditions have been added and the effect of denitrification bacteria on phosphorus removal has been investigated. Batch reactor experiments have been repeated for aerobic, anaerobic and anoxic conditions. It has been observed that the phosphorus removal is hidden by denitrification bacteria. In the experiments, low phosphorus and low nitrate removals are achieved. In general, approximately 60 % N03-N removal and 15 % PO4-P removals have been observed. Repeated experimental study pointed out that internal carbon source from the sludge was invaluable and an external carbon source acetate and methanol have been added into system. After the addition, PO4-P removal was increased to 40 %. COD removal was 90-95 %. The sludge was wasted from the reactor in order to achieve sludge retention time (SRT) as 15 date. From time to time the bulking sludge has occurred in the settling tank. Thus SVI (sludge Volume Index) was used as control parameter. The pH control has been controlled by means of acid-base solution. MLSS (Mixed Liquid Suspended Solid) concentration sometimes decreased and the bulking sludge occurrence are increased. Therefore, sludge recycle rate was increased from 1 to 1.5. For this experiments, performance of the system are increased. In middle of the study, in order to increase MLSS concentration system was simulated to biofilm system by adding porous material and the efficiency of the system are increased.