Ökaryotik transkripsiyon üzerine elektromanyetik alanın etkisi
The Effect of electromagnetic fields on eukaryotic transcription
- Tez No: 114245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNHAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: EMA, transkripsiyon, Saccharomyces cerevisiae, translasyon, protein, Escherichia coli, hücre çoğalması, EMF, transcription, Saccharomyces cerevisiae, translation, protein, Escherichia coli, cell reproduction. II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz Ökaryotik Transkripsiyon Üzerine Elektromanyetik Alanın Etkisi Son yıllarda, oldukça düşük frekanslı elektromanyetik alanın (EMA) halk sağlığı üzerindeki olası etkileri, giderek ilgi çekici bir hale gelmiştir. Genellikle elektromanyetik alan, yüksek gerilim hatları civarında oluşurken, evlerimizde ve iş yerlerimizde günlük olarak kullandığımız saç kurutma makinesi ve televizyon gibi elektrikli cihazlar da elektromanyetik alan kaynağıdır. Bu tez çalışmasında, 50 Hz frekanslı 30 uT EMA'nın Saccharomyces cerevisiae türündeki transkripsiyon, translasyon sistemleri ve morfolojik özellikleri ile; Escherichia coli türüne ait translasyon sistemi ve her iki organizmanın üremeleri üzerine etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Electromagnetic Field on Eukaryotic Transcription Recently, the possible effects of extremely low frequency electromagnetic fields (EMF) on the public health have become an interesting subject. Generally, electromagnetic fields occur around the high voltage lines and also electromagnetics come into being because of some electrical machines such as fun and TV used routinely at our home and offices. In thesis study, the effects of 50 Hz frequency 30 uT EMF on the transcription, translation and morphological properties of Saccharomyces cerevisiae cells, on the translation of Escherichia coli cells and growth of both organisms were investigated.