Hastane etkeni olarak soyutlanan klebsiella pneumoniae ve escherichia coli kökenlerinde genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz sıklığı
The Frequency of the extended spectrum beta-lactamases in isolated klebsiella pneumoniae and escherichia coli strains as an effect of nosocomial infection
- Tez No: 114246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNHAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamaz, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Çift Disk Sinerji Testi, Extended-Spectrum Beta-Lactamases, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Double Disc Synergy (DDS) Test II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
oz Hastane İnfeksiyonu Etkeni Olarak Soyutlanan Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae Kökenlerinde Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamaz Sıklığı Günümüzde, beta-laktam antibiyotikler en sık kullanılan antibiyotik türevleridir. Bununla birlikte, antibiyotik dirençliliğinin en önemli mekanizmasını, beta-laktam antibiyotikleri hidroliz eden beta-laktamazlar oluşturur. Gram olumsuz bakteriler tarafından oluşturulan bu enzimler, kliniklerde önemli sorunlara neden olurlar. Plazmidler tarafindan kodlanan TEM ve SHV enzimleri, en önemli beta-laktamazlardır. Beta-laktamaz kodlayıcı genlerde meydana gelen nokta mutasyonlan, değişmiş aktiviteli yeni enzimler oluşturur. Bu enzimlere“Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamazlar”(ESBL) adı verilmektedir ve en sık olarak Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae kökenlerinde bulunmaktadırlar. Bu tezde, hastane infeksiyonu etkeni olan Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae kökenleri tarafindan üretilen ESBL enzimleri çift disk sinerji yöntemi kullanılarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Frequency of The Extended Spectrum Beta-Lactamases in Selected Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae Strains as an Effect of Nosocomial Infection. Today, beta-lactam antibiotics are the most frequently used antibiotic derivatives. However, the most important mechanism of antibiotic resistance are the beta-lactamases which hydrolyse the beta-lactam antibiotics. The enzymes produced by gram negative bacilli cause important problems to occur in clinics. TEM and SHV enzymes coded by plasmids are the most important of beta- lactamases. The single base mutations occured in beta-lactamases coding genes create new enzymes which have alternated activity. These enzymes are called“Extended-Spectrum Beta-Lactamases”(ESBL) and mostly found out in Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae strains. In this thesis, the ESBLs which produced by nosocomial Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae strains were determined by using the double disc synergy method.