Reaktif boyar maddeler remazol brillant blue r ve drimaren blue x3lr'nin beyaz çürükçül funguslarla renk giderimi
Decolorization of reactive dyes remazol brillant blue r and drimaren blue x3lr by white rot fungi
- Tez No: 114297
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÜNYAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Renk giderimi, Funalia trogii, Phanerochaete chrysosporium, Drimaren Blue X3LR, Remazol Brillant Blue R, Decolorization, Funalia trogii, Phanerochaete chrysosporium, Drimarene Blue X3LR, Remazol Brillant Blue R
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz Bu araştırmada Mersin çevresindeki tekstil endüstrilerinde kullanılan ticari boyarmaddeler olan Drimaren Blue X3LR (Reactive Blue 52) ve Remazol Brillant Blue R'nin (Reactive Blue 19) beyaz çürükçül funguslar Fımalia trogü (Trametes trogii) ve Phanerochaete chrysosporium ME446 tarafından statik koşullarda renk giderimi çalışılmıştır. Çalışmada farklı boya ve glikoz konsantrasyonları ile misel yaşının renk giderim verimi ve süresi üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmanın bütün aşamalarında inkübasyon süreleri boyunca Phanerochaete chrysosporium ME446 ile belirgin bir renk giderimi sağlanamamıştır. Buna karşılık Funalia trogii ile DMB için 50 mg/L boyarmadde içeren ortamlarda 4. saatte (%92); 100 mg/L boyarmadde içeren ortamlarda 8. saatte (%92); 200 mg/L boyarmadde içeren ortamlarda 10. saatte (%98) ve RBBR için 50 mg/L boyarmadde içeren ortamlarda 8. saatte (%87); 100 mg/L boyarmadde içeren ortamlarda 12. saatte (%92); 200 mg/L boyarmadde içeren ortamlarda ise 1 6. saatte (%96) tamamen renk giderimi sağlanmıştır. KOİ giderimleri artan boya konsantrasyonlarında (50, 100, 200 mg/L) DMB için 4. saatte %35; 8. saatte %30 ve 10. saatte %32 ve RBBR için 8. saatte %27; 12. saatte %28 ve 16. saatte %24 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, the decolorization of commercial dyes Drimarene Blue X3LR and Remazol Brillant Blue R used in textile industry around Mersin was studied using white rot fungi Funalia Wogii and Phanerochaete chrysosporium ME446 under static conditions. Furthermore; effects of mycelia age and different concentrations of dye and glucose and on the decolorization efficiency and time was investigated. In all stages of the study, no significant decolorization was achieved with Phanerochaete chrysosporium ME446 during incubation periods. On the other hand complete decolorization was achieved in 4 hours (%92) with 50 mg/L dye concentration, in 8 hours (%92) with 100 mg/L and in 10 hours (%98) with 200 mg/L, for DMB and in 8 hours (%87) with 50 mg/L dye concentration, in 12 hours (%92) with 100 mg/L and in 16 hours (%96) with 200 mg/L, for RBBR when incubated with Funalia trogii. COD removal was determined as 35 % at the end of 4h; 30 % at the end of 8h; 32 % at the end of lOh for DMB and 27 % at the end of 8h; 28 % at the end of 12h; 24 % at the end of 16h for RBBR of incubation with increasing dye concentrations (50, 100, 200 mg/L).