Tarihi Antakya Parkının rekreasyonel alan kullanımı yönünden değerlendirilmesi ve geliştirilmesi üzerine bir araştırma
An investigation on evaluation and improvement of the usage recreational areas of the historical Park of Antakya
- Tez No: 114490
- Danışmanlar: PROF.DR. KAMURAN GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarih Antakya Parkı, Rekreasyonel planlama, açık yeşil alan, park, bitki materyali, Parkı, historical park of Antakya, Rekreasyonel planlama, open green spaces, park, recreation planning, plant material
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Kentlerdeki yeşil alanlar halkın rekreasyonel ihtiyaçlarını karşılamakta son derece önemlidir. Antakya Şehir merkezinde düzenlenmiş Tarihi Antakya Parkı 1920'li yıllardan günümüze kadar Antakya halkının rekreasyonel ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ancak, parkın kullanımı ve idaresi ile ilgili farklı dönemlerde alınan yanlış kararlar park alanının giderek küçülmesine ve ticari bir kimlik kazanmasına yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı Tarihi Antakya Parkının rekreasyonel potansiyelinin ve park içerisinde yer alan mekanların rekreasyonel kullanıma etkilerinin belirlenmesidir. Park içerisinde yer alan bitki türleri belirlenmiş ve Antakya ekolojik koşullarına uyum göstermiş türlerin envanteri çıkarılmıştır. Ayrıca bitki kompozisyonunun estetik ve fonksiyonel etkilerinin belirlenmesi amacıyla bitkilerin plantasyondaki yerleri belirlenmiştir. Bunlardan ayrı olarak, kullanıcıların kullanım eğilim ve beklentilerini belirlemek için bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasının sonucu parkın ticari bir kimlik kazandığı ve yapılan rekreasyonel düzenlemelerin çok yetersiz kaldığını göstermiştir. 2000, 126 sayfa.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Open green spaces of cities are very important for meeting the public recreational demand. The historical park of Antakya, which was designed in city centre, have been meeting recreational demand of people since 1920's. However, inconvenient decision taken about the usage and management has lead to decrease in the used area and commercialisation of the park. The aims of this study were to determine the recreational potential of the park and evaluate the effect of facilities on recreational usage. Plant speciesking place in the Antakya park were determined and alist of species adapted to Antakya ecological conditions were made. In addition, the position of the plant were designated for determining aesthetics and flictional effects of plant composition. Moreover, a public survey was made for determining the park has been gained a commercial aspect and the recreational applications were so insufficient. 2000, 126 page.