Difüzyon kaynağı ile birleştirilmiş Ti-alaşımlarının kırılma davranışlarının incelenmesi
Investigation into fracture behavior of diffusion bonded Ti-alloys
  1. Tez No: 114489
  2. Yazar: MURAT PAKDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜREL ÇAM, PROF. DR. M. MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Difüzyon kaynağı, kırılma mekaniği, Ti alaşımları, mekanik uyumsuzluk, kırılma davranışı, çatlak ilerleme mekanizması, Diffusion bonding, fracture mechanics, Ti-alloys, strength mismatch, fracture behaviour, crack growth mechanism
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Bu çalışmada; saf Ti ile Tİ-6A1-4V (Tİ64) alaşımı farklı kombinasyonlarda sandviç şeklinde difüzyon kaynağıyla birleştirilmiştir. Ara tabakası düşük mukavemetli saf Ti (strength undermatched) ve ara tabakası yüksek mukavemetli Tİ64 alaşımı (strength overmatched) olan numunelerin kırılma davranışı incelenmiştir. Her iki durumda ara tabaka kalınlığının kırılma davranışına (R-eğrisine) etkisi tespit edilmiştir. Bu tez çalışmasında önce difüzyon kaynağı ve kırılma mekaniği ile ilgili temel bilgiler sunulmuş ve bu konulardaki çalışmalar irdelenmiştir. Daha sonraki bölümde ise kullanılan malzemeler, çekme testi ve 4 nokta bükme deneyi numunelerinin hazırlanışı şekil ve çizelgelerle gösterilmiştir. Son bölümde ise çekme testi, 4 nokta bükme testi sonuçları ve ölçülen CTOD ve CMOD değerleri ile belirlenen R-eğrileri ve çatlak ilerleme mekanizmaları detaylı olarak tartışılmış ve fotoğraflarla gösterilmiştir. 2001, 123 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, two different materials, namely commercially pure Ti (CP-Ti) and Tİ-6A1-4V (Tİ64) alloy, were diffusion bonded as sandwich structures with different interlayer thicknesses. The fracture behaviour of these sandwich specimens with strenth undermatched and overmatched interlayers of varying thicknesses have been investigated. The influence of interlayer thickness on fracture behaviour in both strength undermatched and overmatched cases have been determined. The first section of this thesis introduces diffusion bonding technique and fundamentals of fracture mechanics. The second section covers the introduction of the materials used and the preparation and testing of tensile and four point bending test specimens. The last two sections involves the evaluation and discussion of the results obtained, including the effect of interlayer thickness on fracture thoughness (R-curve) behaviour and the crack growth mechanisms, and highlights the important observations. 2001, 123 pages