Proposal of two system modeling practices: 'Fuzzy discrete event dynamical system and fuzzy differential game theory'
İki sistem modelleme yöntemi önerisi: 'Bulanık ayrık olaylı dinamik sistemler ve bulanık diferansiyel oyun teorisi'
- Tez No: 114967
- Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ayrık olaylı dinamik sistemler, bulanık ayrık olaylı dinamik sistemler, Petri ağları, savaş modellemesi, oyun teorisi, diferansiyel oyun teorisi, bulanık diferansiyel oyun teorisi, pazarlık, bulanık mantık, bulanık kontrol. vı, discrete event dynamical systems, fuzzy discrete event dynamical systems, Petri nets, war modeling, game theory, differential game theory, fuzzy differential game theory, negotiation, bargaining, fuzzy logic, fuzzy control. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
oz na SİSTEM MODELLEME YÖNTEMİ ÖNERİSİ:“BULANIK AYRIK OLAYLI DİNAMİK SİSTEMLER VE BULANIK DİFERANSİYEL OYUN TEORİSİ”ÖZDEMİR, Salih Zeki Master, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Kemal LEBLEBİCİOĞLU Ağustos 2001, 170 Sayfa Ayrık olaylı dinamik sistemler (AODS) ve onların Petri ağ (PA) modellemeleri literatürde geniş ölçüde incelenmiştir. Bu çalışmada bulanık renkli Petri netleri çıkış noktası olarak kullanan bir bulanık AODS (BAODS) gösterim metodu önerilmiştir. Bu modelleme yönteminde bir yerde olma, bir olayın olması, durum değişimi ve sistemin durumunun belirlenmesi bulanık mantık prensipleri çerçevesinde gösterilmiştir. Savaş önerilen BAODS yöntemi kullanılarak modellenmiş ve sonuçlar tartışılmıştır. Diferansiyel oyun teorisi (DOT) özellikle kaçma-kovalama gibi askeri temelli iki karşıt parti arasındaki anlaşmazlıkları modellemek için çok kullanışlıdır. Fakat, DOT sistem bir diferansiyel modele sahip olmadığında kullanılabilecek uygun bir modelleme yöntemi değildir. Bu çalışmada bulanık DOT (BDOT) modelleme yöntemi önerilmiştir. Sistemin diferansiyel modeli yerine fuzzy mantık prensipleri kullanılarak bulanık diferansiyel modeli önerilmiştir. Pazarlık önerilen BDOT modelleme yöntemi kullanılarak modellenmiş ve sonuçlar vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROPOSAL OF TWO SYSTEM MODELING PRACTICES:“FUZZY DISCRETE EVENT DYNAMICAL SYSTEMS AND FUZZY DIFFERENTIAL GAME THEORY”ÖZDEMÎR, Salih Zeki M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. M. Kemal LEBLEBİCİO?LU August 2001, 170 Pages Discrete event dynamical systems (DEDS) and Petri net (PN) modeling of them are investigated extensively in the literature. In this study, fuzzy DEDS (FDEDS) representation scheme, which uses fuzzy colored PNs as its root is proposed. In this modeling practice, being in a place, occurring of an event, transition of state and state definition of the system, are all represented through fuzzy logic principles. War is modeled using the proposed FDEDS methodology and the results are discussed. Differential game theory (DGT) is useful especially for modeling conflicts in between two opposing parties, like pursuit and evasion games of military. However, DGT is not a suitable modeling practice when the system does not possess a rigid differential model. In this study, fuzzy DGT (FDGT) modeling practice is proposed. Instead of differential models of the system, fuzzy differential model of the system is proposed, using fuzzy logic principles. Negotiation is modeled using the proposed FDGT methodology and the results are highlighted. in