Ulus square as a representational form of collective memory
Toplumsal belleğin temsili biçimi olarak Ulus meydanı
  1. Tez No: 114966
  2. Yazar: İNCİ YALIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: toplumsal bellek, anma, imge, geleneğin icadı, dönüm noktası, yer, yerleştirme, anıt, anıtsal mekân, ulusal kimlik, tekrarlama, hatırlama, temsili biçim iv, collective memory, commemoration, image, invented tradition, landmark, locus, localization, monument, monumental space, national identity, repetition, recollection, representational form m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
oz TOPLUMSAL BELLEĞİN TEMSİLİ BİÇİMİ OLARAK ULUS MEYDANI Yalım, İnci Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doc.Dr. Güven Arif Sargın Haziran 2001, 160 sayfa Bu çalışma, toplumsal bellek oluşumu ve mekânsal pratikler arasındaki ilişkiyi Ulus Meydanı'nda, Türkiye Cumhuriyeti'nin erken yıllan bağlamında incelemektedir. Toplumsal bellek, bir gurubu tanımlayan sosyal çerçevenin, şimdiki zamanın ihtiyaçlarına göre kendisini yenilemesine bağlı olarak değişen bir kurgu olarak tanımlanmıştır. 'Toplumsal' tamlayanı, 'ulus' kavramı çerçevesinde sınırlandırılmış ve 'ulusal kimlik' oluşumuyla bire bir ilişkili olarak ele alınmıştır. Çalışma, belleğin temel düzenleyicileri ve uyarıcıları olan imge oluşumu, dönüm noktaları belirlenmesi ve yerleştirme süreçlerinde etken olan mekânsal pratikleri ortaya koymak; ve toplum tarafından benimsenmesi için, bu süreçlerin somutlaştırılarak iletildiği temsili biçimleri araştırmak amacındadır. Ulus Meydanı, ulus-devletin geçmişine ve geleceğine yönelik anlatısının imgelerini, temsili biçimler aracılığıyla ilettiği bir 'yer' olarak tanımlanmıştır. Sonuç olarak, bu alanın biçimlenişi ve mekânsal pratikleri, sosyal çerçevenin ardışık dönemlerdeki farklı yorumlarına göre değişmektedir, ve toplumsal belleğin kurgulanma ve yeniden yapılanma sürecinde etken olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ULUS SQUARE AS A REPRESENTATIONAL FORM OF COLLECTIVE MEMORY Yalım, İnci M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Güven Arif Sargın June 2001, 160 pages This study explores the relationship between the formation of collective memory and the spatial practices of Ulus Square in the early Republican Turkey. Collective memory is regarded as a construction that alters corresponding to the changes in the social frameworks of any group due to its present situation. 'Collective' is then confined in terms of the 'nation' and considered as integrated with the construction of the 'national identity'. The study attempts to define spatial practices that are operative in image-making, localization, and landmark- formation processes as basic organizers and stimulators of memory; and seeks to determine the representational forms, through which these processes are solidified and transmitted for the collective allegiance. Ulus Square is then taken as a locus that the representational forms are localized as the mediators of the discourse of the nation-state, in order to convey the images of a national narrative about both its past and future. The work concludes that the composition and the spatial practices of the area varies and changes according to the social frameworks that the society had attained in successive periods, thus the representational forms turn out to be the agents in the perpetual reconstruction of the collective memory.