Postmortem muayene ve diseksiyonda servikal spinal bölgenin değeri
The Value of postmortem examination and disection of cervical spine
  1. Tez No: 115081
  2. Yazar: ZEHRA DEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KUTSAL YÖRÜKOĞLU, PROF.DR. SERPİL SALAÇİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Otopsi, servikal spinal travmalar, medulla spinalis yaralanmaları, aksonal zararlarıma, diseksiyon tekniği, Autopsy, cervical spinal trauma, spinal cord injury, axonal injury, disection technics. VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Servikal spinal yaralanmalar çeşitli orijinleri ve formları ile önemli bir sağlık problemidir. Bu hastaların çeşitli tıbbi, sosyal ve ekonomik durumlarım tartışan çok sayıda kaynak bulunmaktadır. Tam güçlükleri, morbidite ve mortalite oranlan ile ilgili ve bunları ortaya koyan özellikli bir grup literatür de bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar servikal spinal yaralanmaların genellikle motorlu taşıt kazaları, yüksekten düşme ve şiddet davranışları ile meydana geldiğini göstermektedir. Çalışmalar postmortem tanı zorluklarını da ortaya koymaktadır. Tanıya yönelik çabaların medikolegal araştırma ve muayenelerin uygun biçimde yapılması halinde etkin olabileceği öne sürülmektedir. Tanıdaki bu zorlukların yanı sıra sevikal spinal bölgenin postmortem muayenesinin kanıksanmış biçimde ihmal edilmesi de söz konusudur. Bu çalışmanın amacı, ihmal edilen bu muayene işlemlerinin nedenlerini ortaya koymaktı. Çalışma rastgele seçilmiş yirmi adli otopside Adli Tıp Kurumu işbirliği ile yapıldı. İncelmeler, muayeneler ve diseksiyonlar uluslar arası kabul görmüş otopsi protokollerine göre yapıldı. Rastgele seçilmiş adli otopsilerde gözlenen makroskopik ve mikroskobik bulgular servikal spinal bölgenin muayenesi ve posterior diseksiyonunun önemine ışık tutmuştur. Bu çalışmanın belli başlı çıkarımı; mahkemelere güvenilir delil sağlayabilmek için, adli tıp uzmanlarının özellikli otopsi teknikleri konusunda eğitimlerinin önemli ve gerekli olduğudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cervical spine injuries are important public health problem which have variety of origins, and forms. A body of literature exists which discusses the varying medical, social and economic issues involved in those cases. There is also a specific literature about, and documentation of, diagnostic difficulties, morbidity and mortality rates in all over the world. Studies have shown that cervical spine injuries generally occurred as a result of motor vehicle accidents, falls from heights and acts of violence. Studies have also demonstrated the difficulties in post-mortem diagnosis. It has been suggested that diagnostic attempts may only be effective if the medico legal investigation and examination of a case done properly. Despite these difficulties, there is a certain customary negligence in post-mortem examination of cervical spine. The aim of this study was to attempt to analyse the reasons on the neglected examination procedures in our country. The study was conducted on randomly selected twenty medico legal autopsy cases with the partnership of Forensic Medicine Organization. The investigations, examinations and dissections were done according to the accepted international autopsy protocols. Observed macroscopic and microscopic findings in those randomly selected autopsy cases highlighted the importance of posterior dissection and examination of cervical spine. The major conclusion from this study is that; further national training programs on specific autopsy procedures for graduates are needed and essential to provide reliable evidence to the courts.