Gastro-özofageal reflü tanısında eş zamanlı 24 saatlik ösofageal ve gastrik pH monitarizasyonunun tanı duyarlılığına etkisi
Simultaneous esophageal and gastritis pH monitoring for the diagnosis of gastro-esophageal reflux in children
  1. Tez No: 115165
  2. Yazar: HÜLYA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: gastroösefageal reflü, çocukluk çağı, eşzamanlı ösefageal ve gastrik pH monitorizasyonu, gastro-esophageal reflux, childhood, simultaneous esophageal and gastric pH monitoring
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Ill ÖZET Demir H, Gastro-ösefageal reflü tanısında eşzamanlı 24 saatlik ösefageal ve gastrik pH monitorizasyonunun tanı duyarlılığına etkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Gastroenteroloji Yan Dal Tezi. Ankara, 2002. Çocukluk çağında sık görülen gastroösefageal reflü mide içeriğinin ösefagusa kaçması olarak tanımlanmaktadır. Genellikle fizyolojik bir olay olup, kendiliğinden düzelebildiği gibi, büyüme geriliği, tekrarlayan solunum sistemi hastalıkları ve ösefajit gibi komplikasyonlara neden olabilir. Erken tanı konulması, bu komplikasyonların önlenmesinde önemlidir. 24 saatlik ösefageal pH monitorizasyonu reflü tanısında altın standart olarak kabul edilmektedir. Ancak, bu metotla sadece asidik reflüler tespit edilebilmekte, mide pH'sının 4'ün üzerinde olduğu dönemlerdeki reflüler gösterilememektedir. Bu çalışmada, 57 hastada eş zamanlı ösefageal ve gastrik pH ölçümü yapılarak, gastrik pH>4 olduğu zamanların hesaplamadan çıkarılmasının gastro-ösefageal reflü tanısındaki duyarlılığa etkisi araştırıldı. Yeni yöntemle hesaplama gastro- ösefageal reflü tanısı alan hasta sayısını 14'den (%24.6) 20'ye (%35.1) çıkardı (p=0.031). Klasik yöntemle reflü tanısı alan hastaların tamamı düzeltme sonrasında da reflü tanısı aldı. Düzeltme sonrası reflü tanısı alan hastaların düzeltme öncesi pH'larının 4'ün altında olma oranı düzeltme öncesinde reflü tanısı alanlardan anlamlı olarak düşüktü. Sonuç olarak, eş zamanlı ösefageal ve gastrik pH monitorizasyonu ile mide pH'sının 4'ün üzerinde olduğu zamanların değerlendirmeden çıkarılması yanlış negatif sonuçların önlenmesini sağlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Demir H, Simultaneous esophageal and gastric pH monitoring for the diagnosis of gastro-esophageal reflux in children, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatric Gastroenterology, Ankara 2002. Gastro-esophageal reflux is characterised by spontaneous passage of gastric contents into the esophagus. It is a common problem in childhood. Although it is usually physiological, it may cause serious complications like failure to thrive, recurrent respiratory diseases and esophagitis. Early diagnosis is important to prevent these complications. Although 24-hour pH monitoring is considered as gold standard in diagnosis of gastro-esophageal reflux it can detect only acid reflux. Therefore, reflux can not be detected by this method during the periods in which gastric pH is above 4. The aim of this study is to increase the sensitivity of pH monitoring by excluding the periods during gastric pH was above 4. In this study, gastric and esophageal pH were monitored simultaneously in 57 children. The number of the children diagnosed as gastro-esophageal reflux increased from 14 (%24.6) to 20 (%35.1) after new calculation (p=0.031). All children with reflux at initial evaluation were diagnosed as gastro-esophageal reflux after corrected calculation. The mean period with gastric pH 4 by simultaneous esophageal and gastric pH monitoring may prevent false negative results.