Sıçanlarda midpalatal ekspansiyon uygulamasında düşük doz laser etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of midpalatal expansion with low-power laser on rats
- Tez No: 115387
- Danışmanlar: DOÇ.DR. JALAN DEVECİOĞLU KAMA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Laser, Sıçan, Midpalatal sutur, Ekspansiyon, Laser, Rat, Midpalatal sutur, Expansion
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
V ÖZET SIÇANLARDA MİDPALATAL EKSPANSİYON UYGULAMASINDA DÜŞÜK DOZ LASER ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Dh. Osman DARI Araştırmamızda, sıçanlarda midpalatal ekspansiyon sırasında makroskobik ve radyolojik incelemelerle beraber, uygulanan düşük doz (Ga-As) laserin, sutural faaliyet üzerine olan etkilerini biyokimyasal ve histolojik olarak incelemeyi amaçladık. Araştırmamızın gerecini 80 adet 60±10 günlük 200±20 gram ağırlığındaki erkek Sprague-Dawley cinsi sıçanlar oluşturmuştur. Denekler 6 gruptan oluşmaktadır. Ekspansiyon apareyi ile sıçanların maksiller keserlerine lateral yönde 120 gram kuvvet uygulanmıştır. İlk 4 gruba farklı zamanlarda ve dozlarda Ga-As diode laser radyasyonu uygulanmış, 5. gruba sadece ekspansiyon apareyi takılarak radyasyon verilmemiş ve 6. gruba ise hiçbir uygulama yapılmamıştır. Araştırmamızın yöntemini deneklerin deney başı ve sonunda alınan basiller cranium grafileri, keser ve molar diş arası mesafe ölçümleri, kan örnekleri ve histolojik incelemenin sonuçları oluşturmuştur. Araştırmamızın istatistiksel değerlendirmesinde, transversal yönde yapılan ölçümler ve biyokimyasal verilere ait ortalamalar arası farkın anlamlılığı tek yönlü varyans analizi (ANOVA), çoklu ortalamaların karşılaştırılması ise TUKEY testi ile yapılmıştır. Makroskobik olarak keser ve molar dişler arasındaki mesafe ölçümlerinde kontrol grubuna göre deney gruplarının hepsinde istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bulgular elde edilmiştir. Ga-As diode laser uygulanan tüm gruplarda kontrol grubuna göre osteoblastic ve osteoklastik faaliyette artış görülmüş, özellikle 10 dakika süreyle radyasyon alan gruplarda ödem ve vakuolleşme belirgin olarak saptanmıştır. Biyokimyasal olarak kandaki serum kalsiyum, fosforVI ve alkalen fosfataz seviyelerinde ilk üç gün radyasyon uygulanan gruplarda kalsiyumun azaldığı, fosforun arttığı ve son üç gün radyasyon uygulanan gruplarda alkalen fosfataz seviyelerinde artışın meydana geldiği tespit edilmiştir. Bunun yanında, 10 dakikalık gruplarda beyin damarlarında dilatasyon ve neuronlarda hipertrofi, radyasyonun yan etkisi olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
vn SUMMARY EVALUATION OF THE EFFECTS OF MIDPALATAL EXPANSION WITH LOW-POWER LASER ON RATS Dh. Osman DARI In our study, we aimed to evaluate midpalatal expansion macroscobically, and radiologically also the biochemical and histological effects of low power irradiation on sutures of rats. The material of our study is 80 species, 60±10 days old, 200±20 grams weighing male Sprague-Dawley rats. We seperated them into six groups. 120 grams of force is applied to the maxillary incisors of the rats in the lateral direction with the expansion appliance. We applied Ga-As diode laser irradiations at different times and doses to the first four groups, the fifth group is the only expansion group and sixth was the control group. Our method was consisting of the basiller cranium graphies, incisor and molar distance measurements, blood and histological species that are taken before and after the treatment. In our statistical evaluation, the difference between the means of the transversal measurements and the biochemical datas were evaluated with one way variance analysis (ANOVA), multiple means were evaluated by TUKEY test. Macroscobically, statistically significant datas were gained from all of the experiment groups compared to the control group at the measurements of the distance between the incisors and molars. Osteoblastic and osteoclastic activity in the Ga-As diode laser groups increased when compared to the control group. Especially the eudema and vacuolization increased significantly in the groups which took irradiation for 10 minutes. Biochemically, the serum calcium, phosphorus and alkaline phosphatase levels in blood was determined. In the group that the irradiation is applied on the first three days a reduction in the calcium levels and an increase of phosphorus is obtained. The alkalinevm phosphatase level increased in the group that irradiation is applied on the last three days. On the other hand, the dilatation of brain vessels and hipertrophy of neurons were the side effects of the groups that irradation was applied for 10 minutes.