Hastanede yatmakta olan ve mekanik müdahalelerle ateşi düşürülemeyen 3-12 yaşlarındaki çocuklarda nimesulid, asetominofen ile ibuprofenin antipiretik ve analjezik etkinlikleri ile tolerabilitelerinin karşılaştırılması
Assessment of the antipyretic and analgesic efficacy and safety of nimesulide, acetaminophen and ibuprofen in hospitalized children with fever resistant to sponging whoes ages are between 3-12 years old
  1. Tez No: 115409
  2. Yazar: HALE SAKALLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLER KANRA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, ateş, antipiretikler, analjezikler, Childhood, fever, antipyretics, analgesics
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
III ÖZET Sakallı, H., Hastanede yatmakta olan ve mekanik müdahalelerle ateşi düşürülemeyen 3- 12 yaşlarındaki çocuklarda nimesulid, asetaminofen ile ibuprofenin antipiretik ve analjezik etkinlikleri ile tolerabilitelerinin karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2002. Ateş, çocukluk çağında acil olarak doktora başvuruların en sık nedenidir. Çocuklarda ateşin tıbbi tedavisinde düşük dozlarda, hızlı etkinlik gösteren ve iyi tolere edilebilen, güvenilir antipiretiklere gereksinim vardır. Asetaminofen, ibuprofen ve nimesulid günümüzde ateşin düşürülmesinde en sık kullanılan ilaçlardır. Nimesulid çocuklarda ateş tedavisinde kullanıma uygun bir antipiretik olup, analjezik ve anti-inflamatuar etkinliği de gösterilmiştir. Bu çalışmada çeşitli nedenlerle hastanede yatmakta olan, soğuk uygulama ile ateşleri düşürülemeyen, 3-12 yaşlar arasındaki 47 çocukta, nimesulid, parasetamol ve ibuprofenin antipiretik ve analjezik etkinlikleri karşılaştırılmıştır. Vakalar rastgele üç gruba ayrılarak iki gün süreyle, bir gruba (n=15) nimesulid 5mg/kg/gün üç eşit dozda; bir gruba (n=16) parasetamol 26mg/kg/gün üç eşit dozda ve diğer gruba (n=16) ibuprofen 25mg/kg/gün üç eşit dozda oral yoldan verildi. Nimesulidin antipiretik etkinliği parasetamol ve ibuprofene göre daha fazla, daha hızlı ve uzun süreli idi. Birinci günün sonunda ateşi 38°C'nin altında olan vaka sayısı nimesulid grubunda anlamlı şekilde daha fazla bulundu. İki gün içinde ateşi düşürmek için gereken ilaç dozu sayısının da nimesulid grubunda daha az olduğu görüldü. Analjezik etkinliğin de nimesulid grubunda parasetamol ve ibuprofene göre belirgin şekilde daha fazla, daha hızlı ve uzun etkili olduğu tespit edildi. Bu çalışmanın sonuçları, çeşitli nedenlere bağlı ateşi olan çocuklarda nimesulidin antipiretik ve analjezik etkinliğinin daha fazla olduğunu göstermekle birlikte, antienflamatuar etkilerinin daha detaylı incelenebilmesi ve çocuk populasyonundaki potansiyel toksisitelerinin belirlenebilmesi için, değişik nimesulid dozları ile yapılacak daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Sakallı, H., Assessment of the antipyretic and analgesic efficacy and safety of nimesulide, acetaminophen and ibuprofen in hospitalized children with fever resistant to sponging whoes ages are between 3-12 years old, Hacettepe University School of Medicine, Department of Pediatrics, Thesis in Pediatrics, Ankara, Turkey, 2002. Fever is the most common presenting symptom in the pediatric units. The medical treatment of pediatric fever requires a safe, effective and well-tolerated antipyretic with rapid onset of action. Today, acetaminophen, ibuprofen and nimesulide are the most common antipyretic ageents that are using for fever reduction. As an antipyretic agent, the usage of nimesulide is suitable for the treatment of pediatric fever and also its analgesic and anti-inflammatory activities have been demonstrated. In this study, antipyretic and analgesic efficacy and tolerability of nimesulide, acetaminophen and ibuprofen was assessed and compared in forty-seven hospitalized children whoes ages are between 3-12 years old with fever of different reasons and resistant to sponging. The patients were allocated to three groups by chance. The first group (n=15) was treated with nimesulide 5mg/kg thrice daily; the second group (n=16) with paracetamol 26mg/kg thrice daily; and the third group received ibuprofen 25mg/kg thrice daily for two days. The antipyretic activity of nimesulide was greater, more rapid and more longer than either paracetamol or ibuprofen. The number of patients with temperature under the degree of 38°C was significantly greater in the first day for the nimesulide group. Also the number of antipyretic dose that was necessary to reduce the temperature in two days was smaller in nimesulide group. The analgesic activity of nimesulide was also found significantly greater, more rapid and more longer than either paracetamol or ibuprofen. The results of this study demonstrated that the antipyretic and analgesic effectiveness of nimesulide is better than paracetamol and ibuprofen in hospitalized children with fever of different reasons. However, in order to explore anti-inflammatory effects and potential toxicities in pediatric populations new and extensive studies are required with different doses of nimesulide.