Radyosinovektomi holmiyum-166 ferrik hidroksitle elde edilen ilk klinik sonuçlar
  1. Tez No: 115851
  2. Yazar: M. SEDAT OFLUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Radyosinovektomi, holmiyum-166ferrik-hidroksit, sızıntı 49, Radiation synovectomy, Holmium-166 ferric-hydroxide, leakage. 48
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
8. ÖZET Giriş: Kronik sinovyal enflamasyonun tedavisinde farmakolojik tedaviyle hastalığın semptomları geçmiyorsa, radyosinovektomi endikasyonu doğmaktadır. Ferrik hidroksit (FH) partiküllerinin taşıyıcı madde olarak kullanıldığı radyonüklitlerin radyosinovektomide etkili ve güvenli bir yöntem olduğu daha önce gösterilmiştir. Holmiyum-166-FH-makroagregatları (Ho-166- FHMA) radyosinovektomi için umut vermektedir ancak bu radyonüklitle yapılmış klinik veriler yeterli değildir. Bu çalışmamızda, kronik sinoviti olan hastalarda klinik deneme yapılarak Ho-166-FHMA'ın etkinliği ve güvenilirliğini araştırdık. Gereç ve yöntem: Ortalama 1.11 GBq'lik (0.77-1.24) Ho-166-FHMA intra artiküler olarak toplam 22 hastada 24 eklem içine enjekte edilmiştir. Aktivitenin eklem dışına yapabileceği sızıntının saptanması için, Ho-166-FHMA'ın uygulanmasından 3 saat ve 24 saat sonra, kandaki aktivite düzeyi ve vücuttaki dağılımı gamakamera ile saptanmıştır. Hastalar, uygulamadan önce, 1 hafta sonra ve 1 ay sonra klinik olarak değerlendirilmiştir. Bundan sonraysa, hastalar 3 aylık aralıklarla eklem efüzyonu, pannus, lokal ağrı, hareket serbestliği ve hasta memnuniyeti açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Gama kamera ile yapılan sintigrafik incelemede 18 hastada (%75) hedef olmayan organlara bir sızıntı görülmedi. Eklem dışına aktivite sızıntısı saptanan 6 hastada küçük miktarlarda aktivite sadece lokal lenf nodüllerinde, 1 hastadaysa akciğer ve karaciğerde (%0.1'den az) görüldü. Lenf nodüllerindeki aktivite miktarı, uygulanan aktivitenin %1 'inden az hesaplanırken, kana olan sızıntı ise dikkate alınmayacak kadar önemsizdi. Yapılan klinik kontrollerde 17 hastanın (%71) tam veya kısmi olarak tedaviye iyi cevap verdiği saptanmıştır. Sonuç: Diz ekleminin farklı etyolojilere sahip kronik sinovyal enflamasyonunda Ho-166 FHMA'la yapılan radyosinovektomi güvenli ve etkilidir, ilk klinik sonuçlar tedaviye cevabın yaklaşık olarak %71 oranında olumlu olduğunu göstermiştir. Bu tedavinin etkinliğinin ve güvenilirliğinin diğer radyonüklitler ve kortikosteroidlerle yapılacak karşılaştırılmalı çalışmalarla kontrol edilmesi gereklidir
Özet (Çeviri)
7. ABSTRACT Introduction: Radiation synovectomy (RS) is indicated when conventional pharmacological treatment of chronic synovitis has not relieved its symptoms. The use of radionuclides which are bound to ferric hydroxide (FH) particles has been shown to be effective and safe for this procedure. Holmium- 166 (Ho-166) FH macroaggregates offer promising properties for RS but there is a lack on clinical data. We investigated the efficacy and safety of Ho-166 FH in a prospective clinical trial in patients suffering from chronic synovitis. Methods: Twenty-four intra-articular injections were performed in 22 patients receiving a mean activity of 1.11 GBq (range: 0.77 - 1.24) Ho-166 FH. Blood activity measurements and monitoring of activity distribution were performed by whole body gamma camera imaging for control of leakage three and 24 hours after injection of Ho-166 FH. The patients were evaluated clinically before RS, one week, one month after the treatment and thereafter in three months intervals by assessing joint effusion, pannus, local pain, range of motion and the patient's satisfaction. Results: In 18 of 24 (% 75) treatments no leakage to non- target organs was visible while small amounts of activity could be detected in the local inguinal lymph nodes in six patients and to the lungs and to the liver in one patient (< 0.1 %). In all cases leakage to the lymph nodes was less than 1 %. Leakage to the blood was negligible. Clinically 17 patients (71 %) exhibited a complete or partial response. Conclusions: RS with Ho-166 FH was safe and effective in patients with chronic synovitis of different origin. First clinical results suggest an overall response rate of 71 %. Controlled clinical trials in comparison to Yttrium-90 and glucocorticoids are needed.