Kronik enflamatuar eklem hastalıklarının tedavisinde radyosinovektominin etkinliğinin değerlendirilmesi
The evaluation of the activity of radiosynovectomy in the treatment of chronic inflammatory joint diseases
  1. Tez No: 142102
  2. Yazar: BEDRİ SEVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Radyosinovektomi, Eklem hastalıklan, Yitriyum-90, Renyum- 186, Radiation synovectomy, Joint disease, Yttrium-90, Rhenium-186
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
IV ÖZET Kronik Enflamatuar Eklem Hastalıklarının Tedavisinde Radyosinovektominin Etkinliğinin Değerlendirilmesi Enflamatuar artropatiler yaygın olarak görülen eklem hastalıklarıdır. Sinovektomi, hastalığın ilerleyişim“ durdurmak ve eklem hareketini iyileştirmek için kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Radyosinovektomi genellikle, diğer sinovektomi metotlarının dezavantaj lan, yüksek basan oram, düşük yan etki sıklığı ve kolay uygulanabilir olması gibi nedenlerden dolayı kronik sinovitlerin tedavisinde tercih edilir. ^Y sıklıkla, beta enerjili partiküllerinin derin penetrasyon özelliğinden dolayı diz eklemi tedavisinde, 186Re orta büyüklükteki eklemlerin, 169Er ise küçük eklemlerin tedavisinde tercih edilmektedir. Bu çalışmadaki amacımız, kronik enflamatuar eklem hastalıklannda radyosinovektominin etkinliğini değerlendirmektir. 16 diz eklemine aseptik koşullar altında 185 MBq (5 mCi) 90Y silikat enjeksiyonu yapıldı. Biyokinetik ve biyodağılım çalışmalannda gama kamera ile görüntüleme yöntemi kullanıldı. Klinik basan tedaviden 3-6 ay sonra değerlendirildi. Değerlendirmede eklemdeki ağn ve efüzyonun derecesi kullanıldı ve sonuçlar çok iyi, iyi, orta ve kötü olarak sınıflandınldı. Uygulamadan 3-6 ay soma, tedavi 12 eklemde (8 çok iyi, 4 iyi) başanlı fakat 4 eklemde (4 orta) başansız idi. Enjeksiyonlar tüm hastalarda iyi tolere edildi. Elde edilen görüntülerde, hastalarımızın hiç birinde ”"Y'a ait eklem-dışı sızıntı gözlenmedi. Bölgesel lenf nodlannda ortalama %2.4 olarak hesaplanan aktivite oranı kabul edilebilir düzeyde sızıntı olduğunu göstermekteydi. Radyosinovektominin, farklı etiyoloj ilere sahip kronik sinoviti bulunan hastaların tedavisinde güvenli ve etkili bir yöntem olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Evaluation of the Activity of Radiosynovectomy in the Treatment of Chronic Inflammatory Joint Diseases Inflammatory arthropathies are common joint diseases. Synovectomy is one of treatment method to stop disease progression and to improve joint function. Radiosynovectomy has generally been preferred treatment for chronic synovitis for several reasons, particularly the disadvantages of other treatment methods, a high success rate, the low frequency of adverse effects and ease of administration. 90Y agents are most commonly used to treat the knee because of the deep penetration of its energetic beta particle. 186Re agents are suggested for intermediate-sized joints and 169Er agents are suggested for the smallest joints. The aim of this study was to evaluate the efficiency of radiosynovectomy in chronic inflammatory joint diseases. 185 MBq (5 mCi) 90Y silicate was injected under aseptic conditions on 16 knee joints. Biokinetic and biodistributions were studied by gamma camera imaging. Clinical success was documented 3-6 months after therapy. In clinical evaluation, the degrees of pain and effusion in the joints were assessed, and the results were graded as excellent, good, fair, or poor. The treatment was successful in 12 joints (8 excellent, 4 good) but failed in 4 joints (4 fair) 3-6 months after radionuclide therapy. The injections were well tolerated in all patients. None of our patients had extra-articular leakage of 90Y visualized in images. The mean rate of activity in regional lymph nodes was 2.4%, which showed that there was a leakage at an acceptable level. We think that radiosynovectomy was safe and effective method in the treatment of patients with chronic synovitis of different origin.