Computer aided hydraulic and structural analysis and design of bridges
Köprülerin bilgisayar destekli hidrolik ve yapısal analizi ve tasarımı
- Tez No: 116051
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH YANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Köprü, Su Yüzü Profili, Köprü Açıklığı, Ayak, Yanal mesnet, Yaklaşım Dolgusu, Yerel Oyulma, Yükleme Kombinasyonu. vı, Bridge, Water Surface Profile, Bridge Opening, Pier, Abutment, Embankment, Local Scour, Loading Combination. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
öz KÖPRÜLERİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ HİDROLİK VE YAPISAL ANALİZİ VE TASARIMI Bulut, Ferdi Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı : Prof. Dr. A. Melih Yanmaz Nisan 2001, 277 sayfa Aşın taşkınlar esnasında köprü yıkılmalarının ana nedeni tasarımdaki hidrolik yetersizliklerden kaynaklanmaktadır. Köprü civarındaki su yüzü profilinin detaylı incelenmemesi ve ayaklar ve yanal mesnetler etrafındaki oyulma derinliklerinin az hesaplanması, hidrolik yetersizliklerin temelini oluşturmaktadır. Köprü açıklıklarındaki akım şartlarının incelenmesi, verilen bir yapısal sistem altında hidrolik yetersizliğin seviyesinin araştırılması için gereklidir. Bu çalışmada, düzensiz en-kesitli ve taşkın yataklı akarsuları geçen köprüler için gerekli hesaplan yapan V.B. 6.0 dilinde yazılmış bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program, başlıca analiz ve tasarım kısımlarından oluşmaktadır. Programın analiz kısmında, zamanla değişmeyen akım şartlarında verilen tipteki bir açıklık için serbest su yüzü profilihesaplanmaktadır. Programda yanal mesnetler ve yaklaşım dolgularının geometrik özelliklerine bağlı olarak dört değişik tip köprü açıklığı ele alınmaktadır. Program, ayrıca basınçlı ve savak tipi akımları da hesaplayabilmededir. Programın tasarım kısmı, kiriş deplasmanı, ayak sayısı, ayak ve yanal mesnet boyutları ile bunların sömel derinliklerinin Amerikan Karayolları ve Ulaştırma Birliği (AASHTO) şartnamesine göre belirli bir yükleme altında hesaplanmasından oluşmaktadır. Programın tanıtımı için bir örnek sunulmuştur. Programın değişik açıklık ve ayak genişlikleri kombinasyonlarında çalıştırılmasıyla hidrolik ve yapısal emniyet değişimi araştırılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED HYDRAULIC AND STRUCTURAL ANALYSIS AND DESIGN OF BRIDGES Bulut, Ferdi M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Melih Yanmaz April 2001, 277 pages The major failure mode of a bridge during heavy floods results mainly from hydraulic deficiencies in the design. Insufficient analysis of water surface profiles through the bridge openings and underestimates of depths of scour around bridge piers and abutments form the basis for these deficiencies. Flow conditions through bridge openings should be investigated to observe the degree of hydraulic conformity for the given structural system, which is composed of pier(s), abutments, and girders of certain elevation with respect to the water stage. A computer program is developed in VB 6.0 language to carry out relevant computations for bridges crossing rivers which have irregular cross-sections with flood plains. The program has mainly two applications, i.e. the analysis and design options, hi the analysis part inof the program, the water surface profile through a specified bridge opening under low flow conditions having a particular steady state discharge is investigated. Four different types of bridge openings, which are characterized by the geometric features of abutments and embankments, are considered in the program. The program is also capable of performing computations for pressurized and weir types of flows through a bridge opening. The design part of the program deals with the determination of girder deflection, number of piers, sizes of piers and abutments, and the depths of footings of piers and abutments. Computations are performed in a consecutive manner under a given loading combination according to the specifications of the American Association of State Highways and Transportation Officials (AASHTO). An example is presented to demonstrate the use of the program. With the execution of the program various combinations of span lengths and pier sizes can be tested from hydraulic and structural safety viewpoints.