Architecture as palimpsest: Re-functioning of industrial buildings within the scape of industrial archaeology
'Palimpsest' olarak mimarlık: Endüstri arkeolojisi kapsamında endüstri yapılarının yeniden işlevlendirilmesi
- Tez No: 116052
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANA BİLSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: kamusal alan, ortak bellek, kunstwollen, makina estetiği, çapraz programlama, yeniden programlama, yeniden mimari, İstanbul, public realm, collective memory, kunstwollen, machine aesthetics, crossprogramming, re-programming, re-architecture, Istanbul
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Yeni bir metnin yazılabilmesi için silinen, önceden yazılı bir yüzeyi tanımlayan“palimpsest”kavramı, varolan mimari oluşumlardaki dönüşümler için mecazi olarak kullanılabilir. Bu tez, endüstri yapılarının işlevsel olarak yeniden canlandırılması üzerine eleştirel bir çalışmadır. Yeniden işlevlendirme kavramı, koruma yaklaşımlarının ekonomik düşünüşlerle birleşiminden ortaya çıkar, bu nedenle daha geniş bir perspektifte incelenmesi gereklidir. Yeni gelişen bir inceleme alanı olarak endüstri arkeolojisi, endüstri mirası üzerine yapılan kapsamlı çalışmalar için genel bir çerçeve sağlar. Mimarlık, kentin kültürel, sosyal ve coğrafi belleğini yapı alanında somutlaştırarak kamusal alam oluşturmanın bir biçimi olarak görülür. Bu, kentin ortak belleğini oluşturan sürekliliklerle sağlanır. Farklı dönemlere tanıklık eden bir mimari yapı, özgün amacı ve fonksiyonu genellikle silinmiş olsa da, bu kendi dinamiklerini kentin dinamikleriyle birleştirebildiği ölçüde hayatta kalabilir. Endüstri alanlarının ve yapılarının korunması, rehabilitasyonu ve uyarlanmaları, özgün yerlerin ve artefaktların nitelikleri ile karakteristiklerinin olduğu kadar, gizlenmiş anlamlarının ve belleklerinin de ortaya çıkarılması ve sonunda kimliklerinin yeni bir anlayışla yeniden yorumlanmasıyla başarılabilir. Yeniden işlevlendirme araştırmasını temel iki kavram yönlendirir:“yeniden programlama”ve“yeniden mimari”. İlki, var olan mekanların yeni kullammlan / içindeki etkinlikleri / olayları içermesi için yeniden düzenlenmesine işaret ederken, diğeri mimari dilin potansiyeli kullanılarak yeni programların uygulanmasını tanımlar. Endüstri yapılan genellikle, sadece fonksiyonel amaçlara hizmet etmek için tasarlanırlarken, paradoksal olarak, sembolik varoluşlarından dolayı dönüştürülürler. Bu paradoks ya da ikili dönüşüm, yeniden programlama ve yeniden mimari konularında yeni uruklar açmaktadır. Bu araştırmada, endüstri yapılarının fonksiyonel dönüşümü, Alois Riegl'ın kapsamlı analizi Modern Anıt Kültü ve Bernard Tschumi'nin program ve mekan kombinasyon önerileri çerçevesinde yorumlanmaktadır. Bu teoriler ve kavramlar İstanbul'da endüstri arkeolojisi kapsamında yeniden işlevlendirilmiş dokuz örnek ile tartışılmaktadır: Bakırköy Baruthanesi, Darphane-i Amire, Hasköy Lengerhane, Feshane-i Amire ve Sütlüce Mezbahası ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The word“palimpsest”, signifying any written surface that has been erased in order that a new text can be written on, can be used metaphorically for any alterations in existing architecture. This thesis is a critical study on the functional re-vitalisation of industrial buildings. The concept of re-functioning emerged from the integration of preservation approaches with economic considerations; therefore it needs to be examined in a broader perspective. Industrial archaeology as a newly developing field of study provides a general framework for comprehensive studies on the industrial heritage. Architecture is seen as a form of constituting public realm by concretizing cultural, social and geographical memory of the city into built realm. This is provided by the permanencies that form the collective memory of the city. As witnesses of different periods, although original purpose and function of monuments are generally lost, they can survive as long as they incorporate their dynamics with the city. Preservation, rehabilitation and adaptation of industrial landscapes and buildings can only be realised by uncovering hidden meanings and memories, as well as qualities and characteristics of the unique places and artefacts and finally, by re-interpreting their identity with a new understanding. m In re-functioning, two basic concepts guide research:“re-programming”and "re- architecture''. While the former refers to the re-organisation of existing spaces to include new uses/activities/events, the latter defines the way of applying new programs by using the potential of architectural language. Industrial buildings are usually designed to serve purely functional intentions, as a paradox, they are preserved and converted for their symbolic existence. This paradox or dual transformation opens up new horizons in the researches on the problematic of re-programming and re-architecture. In this study, the functional transformation of industrial buildings is interpreted in the light of Alois Riegl's comprehensive analysis of the Modern Cult of Monuments and Bernard Tschumi's proposals for program and space combinations. These theories and concepts are discussed within the scope of industrial archaeology with five cases re-functioned throughout Istanbul: Bakırköy Gunpowder Mill, Darphane-i Amire, Hasköy Lengerhane, Feshane-i Amire and Sütlüce Slaughterhouse are taken into consideration.