Geri Dön

Comparison of portfolio selection models using ISE data

Modern portföy yönetim modellerinin İMKB verileri kullanılarak karşılaştırılması

  1. Tez No: 116055
  2. Yazar: CEM TANGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞLAR GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Economics, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Portföy Yönetim Modelleri, Risk Modellemesi, Senaryo Yaratımı, Çok Zamanlı Rassal Programlama. vı, Portfolio Management Models, Risk Modeling, Scenario Generation, Multi-Period Stochastic Programming. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 259

Özet

ÖZET MODERN PORTFÖY YÖNETİM MODELLERİNİN IMKB VERİLERİ KULLANILARAK KARŞILAŞTIRILMASI Tangil, Cem Yükseklisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Çağlar Güven Eylül 2001, 244 sayfa Bu çalışmada tek zamanlı ve çok zamanlı portföy yönetim modellleri Eylül 2000 itibariyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören hisse senetleri içerisinden seçilen hisse senedi grubuna uygulanmıştır. Seçilmiş olan hisse senedi grubu normalite testi sonuçlarına gore iki alt gruba bölünmüştür. Bu iki grup kullanılarak Markowitz Portföy Modeli ve Mean- Target Semi Variance Modellerinin sonuçlari karşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı senet getiri olasılıkları ile ilgili yapılan farklı varsayımlar altında farklı risk tanımlamalarının sonuçlarını incelemektir. Sonuçlar, normalite varsayımı sağlandığı durumlarda en uygun risk parametresi hakkında bir çıkarım yapılamayacağını göstermiştir. Diğer taraftan, normalite varasayımının kabul edilmediği hisse senetleri için her zaman Mean-Target Semi Variance Modeli Markowitz Modelinden daha üstün sonuçlar vermiştir. Ayrıca, farklı senaryolar için uygulanabilir alternatif portföy kararları veren bir çok zamanlı rassal model kurulmuş ve farklı planlama dönemleri ve farklı amaç fonksiyonları için test edilmiştir. Bu model rassal senaryo yaratımdenklemleri tarafından üretilmiş olan olası hisse senedi getiri senaryolarını kullanmaktadır. Ayrıca değişken oranlardaki hisse senedi işlem masarafları bu modelde kullanılabilmektedir. Çok zamanlı modelin farklı uzunluktaki planlama dönemleri için çözümü, modelin uzun planlama dönemleri için ilk dönemde daha az çeşitlilik içeren fakat daha yüksek getirişi olan portföyleri önerdiğini göstermiştir. Buna ek olarak farklı amaç fonksiyonları kullanılarak yapılan çözümler göstermiştir ki, negatif deviasyonları cezalandıran amaç fonksiyonları denenen değişik senaryolar altında her zaman daha iyi sonuç vermektedir.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT COMPARISON OF PORTFOLIO SELECTION MODELS USING ISE DATA Tangil, Cem M.S. Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Çağlar Güven September 2001, 244 pages In this study, both single period and multi-period portfolio models are applied to a selected set of securities traded in ISE as of September 2000. The selected set of ISE data is split into two subsets according to the results of normality tests. Results of Markowitz Portfolio Model and Mean-Target Semi Variance Model are compared using these two sets. The intention behind this comparison is to obtain an idea about the effects of choosing different risk measures under different probability distribution assumptions about the security returns. The results showed that no conclusion can be obtained about the best choice of risk parameter when the normality assumption of the security returns hold. On the other hand Mean-Target Semi Variance Model is superior over the Markowitz Model when security returns do not satisfy normality assumption. A multi-period stochastic model, which determines the alternative portfolio decisions to be implemented under different scenarios, is also constructed and tested for different planning horizons and different objective functions utilizing different risk perception. The inmulti-period model utilizes scenarios of probable security returns which are produced using stochastic scenario generation equations. Morover this multi-period model can cope with variable rates of transaction costs. The results obtained by solving the model for different planning horizons, showed that choice of longer planning horizons provides less diversified but better performing portfolios for the initial period. Additionally, the comparison of performances of different objective functions under different scenarios show that our multiperiod model performs better when only downside risk is penalized in the objective function.

Benzer Tezler

  1. Portföy risk ölçütlerinin ve performanslarının karşılaştırılması: BİST 100'de bir uygulama

    Measures comparison of portfolio risk and performance: An application in BIST 100

    GÜLÇİN KUTLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    EkonometriGazi Üniversitesi

    Ekonometri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ŞENOL ALTAN

  2. Comparison of stock selection methods: An empirical research on the borsa İstanbul

    Hisse senedi seçimi modellerini karşılaştırma: Borsa İstanbul hisse senetleri üzerinde ampirik bir uygulama

    ALİ SEZİN ÖZDEMİR

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Maliyeİstanbul Teknik Üniversitesi

    İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. KAYA TOKMAKÇIOĞLU

  3. Sermaye varlıklarını fiyatlama modeli: İMKB'de dengenin araştırılması

    Capital asset pricing model searching for the equilibrium in ISE

    RUŞEN METE AKYÜZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    BankacılıkMarmara Üniversitesi

    Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. OSMAN GÜRBÜZ

  4. Elektriksel boşalmanın bulanık mantık ile benzetimi

    The simulation of electrical discharges via fuzzy logic

    KEMAL ARIKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖZCAN KALENDERLİ

  5. Portföy yönetiminde dinamik varlık yönetim stratejileri

    Dynamic asset allocation strategies in portfolio management

    MUSTAFA DUMAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    BankacılıkMarmara Üniversitesi

    Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KOÇ