A Model and its application for efficiency measurement of departments within an engineering faculty
Mühendislik fakültesi içindeki bölümlerin verimliliklerinin ölçümü için bir model ve uygulaması
  1. Tez No: 116061
  2. Yazar: BURAK NALÇACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSER KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik Ölçümü, Yüksek Öğrenim, Veri Zarflama Analizi, Ağırlıkların Sınırlandırılması, Güvence Alanı Metodu, Doğrusal Programlama, Çok Amaçlı Doğrusal Programlama. vi, Efficiency Measurement, Higher Education, Data Envelopment Analysis, Weight Restriction, Assurance Region Method, Linear Programming, Multi-Objective Linear Programming. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZ mühendislik fakültesi içindeki bölümlerin verimliliklerinin ölçümü için bir model ve uygulaması NALÇACI, Burak Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülser KOKSAL Eylül 2001, 110 sayfa Son yıllarda, ekonomik durgunluk sonucu Türk üniversiteleri üzerinde artan fınansal baskılar üniversiteleri kısıtlı kaynaklarının tahsisinde daha isabetli kararlar almaya zorlamıştır. Verimliğe verilen bu önem, performans ölçümü ile ilgili çalışmaların artmasına yol açmıştır. Akademik birimlerin verimliklerinin ölçümü uğraştırıcıdır. Sisteme ait girdi ve çıktıların ölçülmesinde problemler vardır. Çalışmaların çoğu bir çok oranın hesaplanıp karşılaştırılması esasına dayanmaktadır. Bu ise problemin bütünlüğünün bozulmasına yol açmaktadır. Girdi ve çıktı faktörlerinin belirlenmesi, bunların bir sonuca varmak için birleştirilmesi ve ilgili verilere ulaşılması üniversitelerin verimlilik ölçümünde karşılaşılan diğer problemlerdir. Bu çalışmada, Veri Zarflama Analizi, akademik birimlerin verimliliklerinin ölçümünde literatürde yer alan diğer tekniklere göre en uygun metod olarak önerilmiştir. Bu öneri, metodun Orta Doğu Teknik Üniveristesi MühendislikFakültesi' ne bağlı bölümlerin verimlilik değerlendirilmesinde kullanılarak desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MODEL AND ITS APPLICATION FOR EFFICIENCY MEASUREMENT OF DEPARTMENTS WITHIN AN ENGINEERING FACULTY NALÇACI, Burak M.Sc., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülser KOKSAL September 2001, 1 10 pages During recent years, great increase of financial pressures on the Turkish universities due to the economic recession in the country has naturally forced the universities to take more informed decisions regarding to the efficient allocation of their scarce resources. This current emphasis on efficiency has led to an increase in the number of research studies related with the measures of performance. Measuring the efficiency of academic units is complicated. There exist problems inherent in measuring the inputs and outputs of the system. Most of the studies are based on the comparison of simple ratios which results in the deterioration of a overall view. Identifying input and output criteria, combining them together to come up with a conclusion as well as reaching to the relevant data are other problems present in efficiency measurement of university departments. In this study, Data Envelopment Analysis (DEA) is proposed as a more appropriate approach for the efficiency measurement of academic units as a result iiiof comparisons with the other techniques reported in literature. This proposal is supported with an application of the method in the efficiency measurement of Engineering Faculty departments of Middle East Technical University.