Synthesis of substituted benzobarrelene derivatives and their di-II-methane rearrangements
Sübstitüe benzobarrelen türevlerinin sentezi ve di-II-metan düzenlemeleri
  1. Tez No: 116062
  2. Yazar: NERMİN SEDA ÜNALDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Di-7t-metan düzenlenmesi, benzobarrelen, benzonorbornadien. vı, Di-7t-methane rearrangement, benzobarrelene, benzonorbornadiene. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz SÜBSTİTÜE BENZOBARRELEN TÜREVLERİNİN SENTEZİ VE Dİ-n-METAN DÜZENLENMELERİ Nermin Seda Ünaldı Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin BALCI Temmuz 200 1,111 sayfa Bisiklik bileşiklerin di-n-metan düzenlenmesinde, sübstitüentlerin etkisi Paquette ve Bender tarafından detaylı olarak incelenmiştir. Di-n-metan düzenlenme reaksiyonlarında benzobarrelen ilgi çekici bir bileşiktir. Bileşikdeki simetri nedeniyle iki çeşit köprüleşme mümkünken, vinil yapısındaki mono sübstitüent köprüleşme olasılığını ikiden altı çeşit di-n-metan düzenlenmesine çıkartır. Substitüe benzobarrelen türevleri hangi köprüleşmenin tercih edileceğini ve reaksiyonu nasıl etkilediği hakkında bilgi vermesi açısından önemli bileşiklerdir. 2,3-, 2,4-, 2,5-Disiyanobenzobarrelen ve 3-siyanobenzonorbornadien 2-karboxilat sentezlendi ve fotokimyasal davranışları incelendi.2,3-Disiyanobenzobarrelen (104) iki çeşit di-Jt-metan düzenlenme ürünü (110 and 111) ve bir [2n+2rt] siklo katılma ürünü (112) verirken 2,6-, ve 2,5- disiyanobenzobarrelen sadece birer di-n-methane düzenlenme ürünü (117, 114) vermektedirler. 3-Siyanobenzonorbornadien 2-karboxsilat moleküller arası [2n+2"] siklo katılma ürünününü (123) verir. Bu sonuçların ışığı altında, di-7t-metan düzenlenmesi sadece radikallerin kararlı kılınabilme etkisine bağlı değildir sonucunu çıkarabiliriz. Bununla birlikte, oluşan siklopropan halkasına doğrudan bağlı substitüentlerin etkileri di-7t-metan düzenlenme hızını belirler ve fotokimyasal reaksiyon şeklini kesinlikle etkiler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF SUBSTITUTED BENZOBARRELENE DERIVATIVES AND THEIR DI-Ti-METHANE REARRANGEMENTS Nermin Seda Ünaldı M.S. Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Metin BALCI July 2001,1 11 pages The effect of substitutients on the course of di-7i-methane rearrangement of bicyclic compounds has been investigated in detail by Paquette and Bender. Benzobarrelene is an intriguing compound in view of the di-7i-methane rearrangement. The symmetry of the parent hydrocarbon ensures that there are two pssible bridging modes. However, monosubstitution in a vinyl location increases the bridging-modes from two to six di-71-methane rearrangement. In view of this aspect substituted benzobarrelene derivatives are important compounds which can provide information about which bridging will be preferred and how the substituents will influence the reaction modes. 2,3-, 2,5-, 2,6-Dicyanobenzobarrelenes and 3-cyanobenzonorbornadiene 2- carboxylate have been synthesized and stuied their photochemical behavior. 2,3- Dicayanobenzobarrelene (104) gave two di-71-methane rearrange products (110 and 1112,3-Dicayanobenzobarrelene (104) gave two di-rc-methane rearrangement products (110 and 111) and one [2n+2n]-cycloaddition product (112). However, 2,6-, and 2,5-Dicyanobenzobarrelene gave only one di-7t-methane products (117, 114). 3-Cyanobenzonorbornadiene 2-Carboxylate formed inermolecular [2n+2rt]- cycloaddition product (123). In the light of these results we conclude that the mode of di-7U-methane rearrangement does not depend only on the stabilization effects of the radicals. However, the effect of the substituents directly bonded to the formed cyclopropane ring determines the rate of di-n-methane rearrangement and influences strongly the type of the photochemical reaction.