Comparison of leaching tests for hazardous waste characterization
Tehlikeli atık karakterizasyonu için uygulanan leaching testlerin karşılaştırılması
  1. Tez No: 116082
  2. Yazar: NUR ANBARYAPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ, PROF. DR. KAHRAMAN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tehlikeli Atık Karakterizasyonu, Ekstraksiyon Testleri, Metal Liçi, Hazardous Waste Characterization, Leaching / Extraction Tests, Metal Leaching IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz TEHLİKELİ ATIK KARAKTERİZASYONU İÇİN UYGULANAN LEACHING TESTLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Anbaryapan, Nur Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kahraman Ünlü Haziran 2001, 99 sayfa Endüstriyel, akademik ve teknik organizasyonlar tarafından katı atığın tehlikeli olup olmadığını belirlemek amacı ile geliştirilmiş birçok test metodu bulunmaktadır. Bu testlerin amacı, ekstraksiyon prosedürlerini standart hale getirmek ve depolama tesisinde oluşacak sızıntı sularının temsili karakterizasyonunu belirleyerek atık sınıflandırmasını yapabilmektir. Bu çalışmada, beş farklı ekstraksiyon test metodu üç farklı atık çeşidine uygulanarak, prosedürlerdeki farklılıkların ölçülen parametrelere etkileri değerlendirilmiş ve böylece farklı ekstraksiyon prosedürlerinin bir karşılaştırılması yapılmıştır.Deneysel yöntemlerle, farklı atık çeşitlerine uygulanan beş farklı ekstraksiyon sonucunda elde edilen temsili sızıntı sularında Tehlikeli Atıkların Kontrol Yönetmeliğinde yeralan tehlikeli atık“sınır değerleri”belirlenmiş parametrelerin ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen bulgular göstermektedir ki, aynı atığa farklı ekstraksiyon prosedürlerinin uygulanmasıyla farklı kompozisyonlarda temsili sızıntı suları elde edilmiştir. Böylece aynı atık, uygulanan bir prosedüre göre tehlikeli olarak sınıflandırılırken, diğer prosedürlere göre tehlikeli atık sınıfına girmemektedir. Bu durum tehlikeli atık sınıflandırması yapılırken ciddi karışıklıklara sebep olabilir. Elde edilen sonuçlara dayanarak, tehlikeli atık tanımlaması ve/veya sınıflandırması yapılırken, atığın kompozisyonu ve pH'ı gözönünde bulundurularak, farklı atık tipleri ve kompozisyonları için tek bir ekstraksiyon prosedürü yerine birkaç ekstraksiyon prosedürünün birlikte kullanılması önerilebilir. Örneğin, asidik ektraksiyon sıvısı (TCLP) ve saf su (TAKY) ile yapılan iki farklı prosedürün kullanımı, düşük tampon kapasitesine sahip ve pH'ı nötre yakın ve/veya asidik pH'a sahip atıklar için önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF LEACHING TESTS FOR HAZARDOUS WASTE CHARACTERIZATION Anbaryapan, Nur M. S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Co-Supervisor: Prof. Dr. Kahraman Ünlü June 2001, 99 pages Quite few number of toxicity testing methods are currently available in the literature. These tests are developed by industrial, academic, technical organizations and regulatory agencies in order to determine whether the solid waste is hazardous or not. The main objectives of these tests are to standardize extraction procedures and to classify wastes by simulating characteristics of leachate which come into existence in waste disposal sites. In this study, with the application of five different leaching test methods to three different waste types, different extraction procedures were compared by evaluating the effects of the differences in test procedures on measured leachate parameters. mChemical parameters, for which hazardous waste“limit values”given in Turkish Hazardous Waste Control Regulation, were measured experimentally in simulated leachates obtained from application of five different extraction procedures to three different waste types. The results obtained from experimental studies show that the application of different leaching test methods on the same waste produced different chemical compositions in simulated leachate. Thus, while a given waste was classified as hazardous according to a given leaching test procedure, the same waste was not categorized as hazardous according to other test procedures. Such conflicting results can cause serious confusion for hazardous waste classification. Results suggest that taking the waste composition and initial pH of the waste into account, for certain waste types and composition multiple leaching test procedures, rather than a given single test, should be used simultaneously for identification and/or classification of hazardous wastes. For example, usage of both acidic (TCLP) and distilled water (THWCR) leaching tests are recommended for wastes having low buffer capacity and near neutral and/or acidic pH values.