Investigation of boundary conditions in oscillatory flows
Salınımlı akımlarda sınır şartlarının incelenmesi
- Tez No: 116109
- Danışmanlar: DR. ŞAHNAZ TİĞREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Salınındı akım, Türbülent sınır katmanı, Edi viskozite, Reynolds sayısı vı, Oscillatory flow, Turbulent boundary layer, Eddy viscosity, Reynolds number IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZ SALINIMLI AKIMLARDA SINIR ŞARTLARININ İNCELENMESİ Dinç, Ceren Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Şahnaz Tiğrek Kasım, 2001 67 Sayfa Salınımlı türbülanslı sınır katmanı akımı bilgisi kıyı bölgelerindeki akımın incelenmesi açısından önemlidir. Özellikle, kıyı liman mühendisliği alanında salınımlı dalga hareketi altında kıyı şeridindeki sediman ve kirletici madde hareketinin tespiti kritik bir sorun teşkil etmektedir. Halihazırda laminar akım için analitik çözümler mevcutsa da doğadaki akım türbülanslıdır. Türbülanslı akımın çözümü için Reynolds gerilmeli Navier-Stokes denkleminin kararsız akım için olan şeklinin kullanılması gerekir. Bu denklemde Reynolds gerilmeleri çevrinti viskozite ve hız gradyeni cinsinden ifade edilir. Denklemin bu şeklinde çevrinti viskozite ek bir bilinmeyendir. Çevrinti viskoziteyi tanımlamanın son zamanlarda bilgisayar teknolojisinin ilerlemesiyle popüler olanbir yolu da“İki Eşitlikli Modeller”dir. Bu modellerin en yaygın kullanılan şekli k-e modelinde £türbülans kinetik enerjiyi, e ise türbülans enerji harcanma hızını ifade eder. k-e modelinin dezavantajları: türbülansın izentropik olduğunun kabul edilmesi ve bu modelin sadece yüksek Reynolds saydı akımlarda uygulanabilir olmasıdır. Bu modeli düşük Reynolds sayılı akımlarda uygu layabilmek için mevcut iki yöntem; düşük Reynolds modeli ve duvar fonksiyonu yöntemidir. Bu çalışmada, daha önce geliştirilmiş bir yazdım kullanılarak farklı sınır şartlan denemek suretiyle k-e modelinin bir Reynolds sayısı aralığında uygulanabilirliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF BOUNDARY CONDITIONS IN OSCILLATORY FLOWS Dinç, Ceren M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Dr. Şahnaz Tiğrek November, 2001 67 Pages Oscillatory turbulent boundary layer flow is important to analyse flow around coastal regions. Especially in coastal engineering the estimation of the sediment and the pollutant transport under the oscillatory waves is a critical problem in near shore region. So far there is analytical solution for laminar flow, however the flow in nature is turbulent. In order to achieve solution for turbulent flows unsteady form of the Reynolds averaged Navier-Stokes equation should be solved. After that Reynolds stresses can be expressed in terms of eddy viscosity and velocity gradient. In this form of the equation eddy viscosity is an additional unknown. One of the ways of mexpressing eddy viscosity that has became the most popular due to the development of computers is the“Two-Equation Models”. Among them the k-s model is widely used where k stands for the turbulent kinetic energy and e for the turbulent energy dissipation rate. The disadvantages of the k-e model are such as: in the model turbulence is assumed to be isotropic and the model is applicable for flows of high Reynolds number. In order to apply this model to flows with low Reynolds numbers, two approaches, as wall function method and Low Reynolds Number models are present. In the present study a code developed will be used to investigate applicability of the k-e model by trying different boundary conditions to a range of Reynolds numbers.