Application of fire safety criteria to high-rise buildings: A case study of İstanbul
Yangın güvenlik kriterlerinin yüksek yapılarda uygulanması: Bir İstanbul çalışması
- Tez No: 116110
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: yangın, yangın güvenliği, yüksek yapılar, veri analizi, İstanbul VI, fire, fire safety, high-rise buildings, data analysis, İstanbul IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
öz YANGIN GÜVENLİK KRİTERLERİNİN YÜKSEK YAPILARDA UYGULANMASI: BİR İSTANBUL ÇALIŞMASI ÖZLEM AYHAN Yüksek Lisans, Yap* Bilgisi Arta Bilim Dair, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Soofia Tahra Elias Özkan Ortak Tez Danışmanı: Prof. Güner Yavuz Kasım 2001, 122 sayfa Tarih boyunca, bina yangın güvenliğinin önemi, ne yazık ki ancak ciddi kayıpların verildiği yangın olayları neticesinde anlaşılmıştır. Gelişen teknoloji ve ilerleyen nüfusla birlikte yangın olaylarının sayısında artış meydana gelmektedir. Aktif yangın güvenlik önlemleri dediğimiz yangın algılama, ihbar ve söndürme sistemleri de teknoloji ile birlikte gelişmekte; ancak yapıda can ve mal güvenliğini sağlayacak çok önemli bir etken ve mimari tasarımın bir parçası olan pasif yangın güvenlik önlemleri, hala, tasarımı etkileyen öğelerin belki de en sonuncusu olmaya devam etmektedir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde bina yangın güvenliğini sağlayan, son derece detaylı hazırlanmış standartlar mevcuttur. Ülkemizin sosyal, kentsel ve iklimsel yapısına uygun yangın güvenlik standartları hazırlanıp uygulanmadığı gibi, mevcut yönetmelikte ve bu yönetmeliğin uygulanmasında eksikler vardır. Son yıllarda, ülkemizde bina yangın güvenliği üzerine yapılmış araştırma çalışmalarının pek çoğunda bueksikler irdelenmiş ve farklı yapı tipleri üzerinde değerlendirilmiştir. Bu çalışma, konu ile ilgili önceki çalışmaların önerileri doğrultusunda, ülkemizde yangın güvenlik yönetmeliğinin geliştirilmesi ve tasarımcılar üzerinde daha belirleyici olması konusunda somut bir adım atmak amacıyla yapıldı. Bu amaç doğrultusunda konu ile ilgili bir kaynak araştırmasının ardından, ülkede yangın olaylarının en çok yaşandığı kent olan İstanbul'da bir saha çalışması yürütüldü. İstanbul'da yüksek yapı yangınlarının en çok yaşandığı dört farklı bölgede yapılan bu çalışmada, söz konusu bölgelerde 2000 yılı içinde yüksek yapılarda yaşanmış yangınlara ait yangın raporları toplanarak değerlendirildi. İtfaiye Müdürlüklerince hazırlanan ve yangına ilişkin pek çok bilgiyi içeren bu raporlardan, mimari tasarımı doğrudan etkileyen pasif güvenlik önlemleri konusundaki bilgiler seçilerek istatistik yöntemlerle analiz edildi. Analiz sonuçları değerlendirilerek öneriler sunuldu. Konuyu bir örnek üzerinde daha detaylı incelemenin faydalı olacağı düşüncesiyle, saha çalışması yürütülen bölgelerden birinde, herhangi bir yangın güvenlik önlemi bulunmayan bir yüksek yapı seçilerek yangın güvenliği bakımından değerlendirildi. Veri toplama, bu verileri istatistiksel olarak analiz etme ve değerlendirme yöntemiyle yürütülen ve bir örnekle desteklenen bu çalışmada konu ile ilgili kitap, rapor, makale ve eleştiri yazılarının yanı sıra WEB sayfaları, seminer ve sergiler gibi bilgi kaynaklan kullanıldı. Mimari çizimler, harita ve tablolarla da desteklenen çalışma, içeriğindeki tüm bölümlerin değerlendirmesini yapan bir sonuç bölümü ile noktalandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF FIRE SAFETY CRITERIA TO HIGH- RISE BUILDINGS: A CASE STUDY OF ISTANBUL ÖZLEM AYHAN M.S. in Building Science, Department of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Soofia Tahira Elias Özkan Co-Supervisor: Prof. Guner Yavuz November 2001, 122 pages Historically speaking, the importance of establishing fire safety design criteria for buildings was realized only after outbreaks of fire in which serious losses of life and property were recorded. Active fire safety measures, comprised of fire detection, alarm and extinguishing systems, have greatly improved with developing technology. However, passive frre safety measures, which are defined by and become an inseparable part of the building design, are still not given due consideration during the architectural design process. Most developed countries have formulated extensive fire safety codes and standards.Turkiye, where this study was carried out, does not have such standards at present. Although a few fire safety regulations have been adopted, most of these are not applied diligently. IllMany studies that criticize these inefficiencies within different building types have been conducted in the country in recent years. In view of such deficiencies, this study aimed to derive scientifically valid conclusions on which comprehensive fire safety regulations could be based and that could at the same time serve to guide designers with regard to fire safety in buildings. Firstly a literature survey was conducted on the subject. A data search was then carried out in Istanbul, where most fire incidents in Türkiye occur. In this respect fire reports were obtained from the İstanbul Büyûkşehir Belediyesi itfaiye Daire Başkanlığı (the Fire Department of the İstanbul Metropolitan Municipality), while data was collected for the four regions of European Istanbul where most fire incidents in high-rise buildings during the year 2000 were recorded. This data was then analyzed through statistical methods to arrive at conclusions with regards to fire safety risks in the high- rise buildings of Istanbul. Lastly, a case study was conducted on a single building, located in one of the districts for which fire data was collected. This high-rise building lacked all fire safety measures. Hence it was evaluated from the point of view of fire risks and appropriate safety measures were proposed.