Sightline analysis of proscenium type of auditoria
Proskenium tipindeki oditoryumlarda görüş çizgileri çözümlemesi
  1. Tez No: 116124
  2. Yazar: KONCA ŞAHER
  3. Danışmanlar: DR. ARZU GÖNENÇ SORGUÇ, PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Görüş Çizgileri Analizi, Görüş Çizgileri Prensipleri, Yatay Görüş, Düşey Görüş, Görüş Kalitesi İndeksi vı, Sightline Design, Sightline Principles, Horizontal Vision, Vertical Vision, Viewing Quality Index IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz PROSKENİUM TİPİNDEKİ ODİTORYUMLARDA GÖRÜŞ ÇİZGİLERİ ÇÖZÜMLEMESİ Şaher, Konca Y. Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Arzu Gönenç Sorguç Eş Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Çalışkan 137 sayfa Ağustos 2001 Bu çalışmadaki amaç, proskenium tipindeki oditoryumlarda görüş çizgileri çözümlemesi için bir uygulamalı bir bilgisayar programı geliştirmektir. Program için uyarlanacak görüş çizgileri ilkelerinin belirlenmesinden sonra, yazılım oditoryumdaki görüş çizgisi performansının belirlenmesi için bir özdevinim yöntemi oluşturacaktır. Geliştirilmiş olan yazılım kullanıcının iki boyutlu çizimi, oditoryum ölçülerini ve kot bilgilerini girdi olarak sağladığı bir işlem yürütür ve girdileri iki boyutlu çizimi üç boyutlu oditoryum modeline dönüştürmek için değerlendirir. İki çeşit analiz modülü geliştirilmiştir; bunlar yatay analiz modülü ve düşey analiz modülüdür. Ayrıca her bir koltuk için sahnenin üç boyutlu perspektif görüntüsünü elde etmek de mümkündür. Her bir analiz modülü hem her bir koltuk için hem de tüm oditoryum için koltukların renklendirilmiş bir haritasıyla beraber kalite indekslerioluşturur. Ayrıca tüm kalite indekslerini ve indekslere göre koltukların sınıflandırmasını kapsayan bir rapor dosyası oluşturulur. AutoCAD üzerinde çalışan programın tasarımcının tasarım aşamasında oditoryumdaki her bir koltuğun performansını inceleyebilmesini sağlayacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIGHTLINE ANALYSIS OF PROSCENIUM TYPE AUDITORIA Şaher, Konca M.S., Department of Architecture Supervisor: Dr. Arzu Gönenç Sorguç Co-Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Çalışkan 137 pages August 2001 The aim of the present study is to improve a software for sightline analysis in proscenium type auditoria. After the establishment of the sightline principles that would be adopted for the software, the program would construct an automation methodology for the determination of sightline performance of the auditorium. The developed program implements a process in which the user provides the 2-D drawing, auditorium dimensions and level information as input and evaluates the inputs to convert 2-D drawing into 3-D model of the auditorium. Two kinds of analysis modules are improved; these are horizontal analysis module and vertical analysis module. Moreover, it is possible to get 3-D perspective view of stage from each seat. Each analysis module creates quality indices; both for the individual seat and overall auditorium accompanied with a colorized map of seating. Moreover, a report file is generated indicating all of the quality indices and a classification of seating with respect to these quality indices. mYet, the program, which runs on AutoCAD, is believed to allow the designer to examine the sightline performance of each seat in the auditorium during the design stage.