Analysis of the factor that affect the motivation and job performance of the software development teams
Türkiye'de yazılım geliştirme takımlarının motivasyonunu ve iş performansını etkileyen faktörlerin analizi
- Tez No: 116125
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇİLİNGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, iş Performansı, Takım Çalışması, Yazılım Geliştirme, Delphi Tekniği, Analitik Hiyerarşi Süreci vı, Motivation, Job Performance, Teamwork, Software Development, Delphi Technique, Analytic Hierarchy Process IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
oz TÜRKİYE'DE YAZILIM GELİŞTİRME TAKIMLARININ MOTİVASYONUNU VE İŞ PERFORMANSINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ANALİZİ GÖNENÇ DİNÇER, Serpil Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Canan ÇİLİNGİR Eylül 2001, 128 Pages Günümüz şirketleri etkin takım çalışmasının önemini farketmiş durumdadır. Özellikle karmaşık teknoloji tabanlı şirketlerde yüksek performans gösteren takımların yaratılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda, bu çalışma ile yazılım geliştiren kişileri çalıştıran şirketlere kaynaklarını kişilerin motivasyonunu ve iş performansını etkileyen faktörlere optimum şekilde tahsis edebilmeleri ve böylece verimliliği arttırabilmeleri için bir teklif sunulmuştur. Bu amaçla, çalışmada performansı ve motivasyonunu etkileyen faktörleri belirlemek için“Delphi Tekniği”kullanılmış, daha sonra her faktör için kaynakların dağılım katsayılarının hesaplanması amacıyla“Analitik Hiyerarşi Süreci”uygulanmıştır.“Analitik Hiyerarşi Süreci”modeli“Expert Choice”yazılımı kullanılarak değerlendirilmiştir.Çalışmanın sonucunda, yöneticilere ve proje liderlerine kendi yazılım geliştirme takımlarının performanslarım iyileştirebilmeleri amacıyla bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF THE FACTORS THAT AFFECT THE MOTIVATION AND JOB PERFORMANCE OF THE SOFTWARE DEVELOPMENT TEAMS IN TURKEY GÖNENÇ DİNÇER, Serpil M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Canan ÇİLİNGİR September 2001, 128 Pages Today's organizations realized the importance of effective team work. Especially, there is an increasing necessity to create high-performing teams in complex technology based organizations. In this scope, the proposal was presented to the firms that employ software developers for optimal resource allocation in order to increase productivity by analyzing the factors that affect the job motivation and performance of the software developers. For this purpose, Delphi Technique was used for determination of the factors. Then, Analytic Hierarchy Process (AHP) was applied for determining priorities for each factor and ranking them. For the evaluation of AHP model,“Expert Choice”software was used. IllAs a result of the study, several suggestions are given for the managers and the project leaders to help them enhance the performance of their own software development teams.