Pencil of two dimensional systems
İki boyutlu dizge dergeleri
  1. Tez No: 116130
  2. Yazar: ESRA ÇİFTÇİBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Matris Dergeleri, 2 Boyutlu Dizgeler, Yerel/Kipsel Denetlenebilirlik, Yerel/Kipsel Gözlenebilirlik, Girişten/Çıkıştan Ayıran Çarpanlar, Derge Dönüşümü, Derge Testi, Pencils of Matrices, 2D Systems, Local/Modal Controllability, Local/Modal Observability, Input/Output Decoupling Factors, Pencil Transformation, Pencil Test
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tezde 2 boyutlu (2B) Roesser dizgesi'nin durum denklemleri için matris dergeleri yaklaşımı tanımlanmış ve uygulanan dönüşüme“Derge Dönüşümü”adı verilmiştir. Elde edilen yeni dizgenin yerel ve kipsel denetlenebilirlik ve gözlenebilirlik koşullan incelenmiştir. Derge dönüşümü yapıldığında, girişten ayıran çarpanların ve çıkıştan ayıran çarpanların değişimleri gösterilmiştir. Derge dönüşümlü sistem IB dizge anlamında (A,B,C,D matrisleri IB dizge matrisleri kabul edilerek) incelenmiştir. IB denetlenebilirlik/gözlenebilirlik testleri derge dönüşümlü dizgeye uygulanmış ve 2B denetlenebilirlik/ gözlenebilirlik bu farklı yöntemle test edilebilmiştir. Sonuç olarak, 2B yerel denetlenebilirlik/gözlenebilirlik için bazı güçlü yeter koşullar çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a transformation of state equations as pencil of matrices is derived for the system matrices of Roesser's two dimensional (2D) state space model. The transformation is called the“Pencil Transformation”. The local/modal controllability /observability conditions are studied after the transformation. The changes of the input/output decoupling factors are observed. The pencil transformed system is investigated in ID sense, i.e. by considering the A,B,C matrices as ID system matrices. It is shown that when ID controllability/observability tests are performed on the pencil transformed system, strong sufficient conditions are obtained for the original 2D system.