Divided cities: Physical and social restructuring of Lefkoşa, Cyprus
Bölünmüş kentler: Lefkoşa Suriçinin sosyal ve fiziksel değişimi ve yeniden oluşumu
  1. Tez No: 116129
  2. Yazar: RESMİYE ALPAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH PINARCIOĞLU, DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Bölünmüşlük, Yapısal Dönüşüm, Sosyal Dönüşüm, Ara Bölge vı, Division, Social Segregation, Buffer Zone, Structural Transformation, Non-Place IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz BÖLÜNMÜŞ KENTLER: LEFKOŞA SURİÇİNİN SOSYAL VE FİZİKSEL DEĞİŞİMİ VE YENİDEN OLUŞUMU Alpar, Resmiye Yüksek Lisans, Kentsel Tasarım Bölümü Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Dr.Melih Pınarcıoğlu Nisan 2001,149 sayfa Bu çalışma, 1974 yılından itibaren 'bölünmüş kent' olarak kabul edilen Lefkoşa'nın, fiziksel ve sosyal anlamda bir analizini içermektedir. Bölünmenin temeli, Türk ve Rum toplumlarının kendi aralarındaki sosyal ayrışması ve bunun mekansal yansıması olarak kabul edilmiştir. Bölücü, ayırıcı, aynı zamanda değiştirip dönüştüren yapısıyla yeşil hat, kent içerisindeki mekansal etkileri ve fiziksel bir bariyer olarak insanların sosyal yaşamları üzerindeki yansıması olarak iki farklı çerçevede incelenmiştir. Bu anlamda farklı evrelerde kent strüktürünün oluşması, gelişmesi incelenip, bu strüktürün öne çıkan milliyetçilik değerleri ile bozulma aşamasına gelmesi ve aynı zamanda yeşil hattın oluşması göz önünde tutularak, bölünmüş bir kente dönüşmesi incelenmiştir. Fiziksel ayrışmadan sonra, iki ayrı toplumun yerdeğiştirmesi ile(kuzey-güney) tekrar tanımlanan mekanların insanlar tarafından ne şekilde kabul gördüğü veya görmediği tartışılmıştır. Yeşil hat ise, kentin kuruluşundan günümüze kadar olan süreçleri, değişken yapısı ve farklı kullanımları ile kentin fiziksel ve sosyal yapısı içerisindeki rolü değişmez bir metafor olarak kabul edilmiştir. Bölünmenin getirdiği değişimler mekansal ve sosyal anlamda göz önünde tutulmuş, yeşil hattın oluşumundan dolayı çöküntü bölgesine dönüşen 'Lefkoşa Surlar İçi'nin', olası iyileştirme projesinde doğal olarak tanımlanmış sınırlan olan 'surların', yeşil hattı daha iyi ve daha az yıkıcı olarak tanımlayacağı varsayılarak, buraya kaydırılması önerilmiştir. İki toplumun bölünmeden sonraki mekansal ayrışması göz önünde tutularak, paylaştıkları tek ortak nokta olan Lefkoşa'nın, kentin kuruluş aşamasından günümüze kadar, kentin çekirdeğini oluşturan ve bölünmeden önce birçok farklı dinden, ulustan inşam içinde barındıran, aynı zamanda dairesel geometrisinden dolayı birleştirici özelliği olan 'Surlar İçi'nin' bu anlamda ortak mekan olarak kullanılması tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIVIDED CITIES: PHYSICAL AND SOCIAL RESTRUCTURING OF LEFKOŞ A, CYPRUS Alpar Resmiye M. S. in Department of Urban Design Supervisor: Asst. Prof. Dr. Melih PINARCIOGLU April 2001, 149 pages The present study analyses Nicosia, according to the evolution of division process, by focusing on the 'walled city'. The round shape of the city, resulting from its Renaissance fortifications, is examined as an archetypal circular precinct, which is the symbol of 'coexistence of opposites'. The spatial division of the city accepted as the result of social segregation between the Greek Cypriots and the Turkish Cypriots, who accepted themselves as two different nations, with different religion. The city is analysed by focusing on the formation of the city structure, its development through different dominations and its transformation into a divided city, with the appearance of the Green Line. The result of division is evaluated according to the effects of Green Line on spatial environment and in people's social life as a result iiiof displacement they have experienced. It is discussed with interviews in a comparative way between, before and after periods of division, by focusing on the strategies of non-communication that have developed, and their reflection on the spatial and social environment. Having examined the shape and form of the walled city, the nuclei of Nicosia, an academic atmosphere is recommended to the area, which has been established as a precedent of the peaceful coexistence of Turkish and Greek Cypriots. Thus, the geometrical, ritual and spatial meaning of the walled city will be discussed, as a metaphor, which gives possibility as an idea of being used as a common space, 'the inner city' as the symbol of 'reconciliation of opposites'. The study considers the physical resolution of the urban fabric between the two sectors through the establishment of a metaphor equally meaningful to both sides, since it is believed that the first step towards political solution lies in the re-familiarisation of the two communities at the grass- roots level.