Integration of ecological and sustainable design knowledge into product design process
Çevreci ve sürdürülebilir tasarım bilgisinin ürün tasarımı sürecine entegre edilmesi
- Tez No: 116152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ERBUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: sürdürülebilirlik, çevreci tasarım, çevreci ve sürdürülebilir tasarım bilgisinin entegrasyonu, yaşam süreç iyileştirmeleri, çevreci ürün tasannu araçları vı, sustainable design, eco-design, integration of ecological and sustainable design knowledge, life cycle assessment, eco-design tools IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
oz ÇEVRECİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TASARIM BİLGİSİNİN ÜRÜN TASARIMI SÜRECİNE ENTEGRE EDİLMESİ Doğan, Çağla Yüksek Lisans, Endüstri Ürünleri Tasannu Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Çiğdem Erbuğ Temmuz 2001, 141 sayfa Bu çalışma, çevreci tasarım konusundaki farklı yaklaşımları ve bu konuda geliştirilmiş araçları inceleyerek, bu bilginin ürün tasannu süreciyle bütünleştirilmesi üzerine yoğunlaşmıştır. Tasarım ve çevre konusunda 'yeşil', 'eko' (çevreci) tasarım ve sürdürülebilir ürün ve sistem tasannu gibi farklı görüşler ve kavramlar vardır. 'Yeşil' kavramı ürün özelliklerini, 'eko' kavramı ürün yaşam sürecindeki iyileştirmeleri ve 'sürdürülebilir' kavramı ise sosyal, ekonomik, etik ve çevresel faktörleri kapsamaktadır. Kontrol noktalan, ana kurallar, bilgisayar programlan, matriksler gibi güncel tasarım araçları 'eko' konsepti için geliştirilmişlerdir. Bu araçlar malzeme seçimi, üretim, ambalaj, dağıtım ve kullanım gibi ürün yaşam süreçlerinin önemli aşamaları için mühendislik bilgileri içermektedir. Bu yüzden tasarımcı için bu bilgininkullanılabilirliliği kısıtlıdır ve içeriği oldukça karmaşıktır. Ayrıca, sürdürülebilirlik kavramına yönlendirmemektedir. Tasarım sürecini destekleyen araçların geliştirilmesi, bu konudaki görüşlerin karşılaştırılması ve bu araçların başarılı ve başarısız yönlerinin analizi ile sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTEGRATION OF ECOLOGICAL AND SUSTAINABLE DESIGN KNOWLEDGE INTO PRODUCT DESIGN PROCESS Doğan, Çağla M.S., Department of Industrial Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çiğdem Erbuğ July 2001, 141 pages This thesis focuses on the integration of eco-design and sustainable design knowledge into the product design process by giving emphasis to related approaches and current eco-design tools. There are different approaches to 'design' and 'environment' such as green design, eco-design and sustainable (product and/or system) design. The term 'green' refers to product features, 'eco' refers to products' life cycle assessment and 'sustainability' refers to social, economical, ethical and environmental issues. The current tools of design including checklists, guidelines, software programs, matrices and so on are generally developed for the eco-design concept. These tools include engineering type of data in material selection, production, transportation, packaging, and end of use which are the crucial parts of life cycle assessments. Thus mthe usability of these data is very limited and the content of the data is very complicated for designers. Besides they are not capable of stimulating sustainability. These tools are evaluated by discussing the differences and the similarities between the approaches, and by analyzing the successful and unsuccessful points.