Genetic transformation of tobacco with Hs1(pro-1) gene and evaluation of nematode resistance in transgenic plants
Tütün bitkisinin Hs1(pro-1) geni ile genetik transformasyonu ve transgenik bitkilerde nematod dirençliliği analizi
  1. Tez No: 116151
  2. Yazar: ÇAĞLA ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM, PROF. DR. HALİL ELEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki paraziti nematodlar, nematod dirençliliği, Hslpro~1 geni, transgenik tütün, Agrobacterium vı, plant-parasitic nematodes, nematode resistance, Hslpr°~1 gene, transgenic tobacco, Agrobacterium IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
öz TÜTÜN BİTKİSİNİN Hslpro'1 GENİ İLE GENETİK TRANSFORMASYONU VE TRANSGENIC BİTKİLERDE NEMATOD DÎRENÇLÎLİĞ1 ANALİZİ Altun, Çağla Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Avni öktem Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Halil Elekçioğlu Eylül 2001, 82 sayfa Bitki paraziti nematodlar, tüm nematodların % 10'unu oluştururlar ve bitkilerin en önemli hayvan parazitleridir. Bütün dünyada yıllık % 10-25 arası ürün kaybına neden oldukları bilinmektedir ve bu kayıp yıllık yaklaşık 100 milyar dolarla ifade edilmektedir. Bu çalışma, nematod dirençliliği sağladığı kanıtlanan Hslpro~1 genini Agrobacterium yoluyla tütün bitkisine aktarmayı ve nematod dirençli transgenik bitkiler elde etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, bir Agrobacterium suşu olan EHA105'e elektroporasyon yöntemiyle Hslpro'1 genini taşıyan plasmid pDNEM33 aktarılmıştır. Elde edilen yeni bakteri, EHA105::pDNEM33, bitki transformasyon çalışmalarında kullanılmıştır.Transformasyon çalışmaları sonrasında bitkiler değişik PPT konsantrasyonu içeren besi yerlerinde rejenere edilmiştir ve bu bitkiler üzerinde transgenik olduklarım kanıtlamak amacıyla çeşitli testler uygulanmıştır. Yabani ve transgenik bitkilerde uygulanan yaprak diski testi ve klorofenol kırmızısı testleri yabani bitkilerle karşılaştırıldığında transgenik bitkilerin pozitif sonuçlar verdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, bitki DNAları üzerinde yapılan PCR Analizi ve Southern Blot Hibridizasyonu da HsJpro'1 geninin bitki DNAsına entegre olduğu sonucunu vermişlerdir. Son olarak, Fİ jenerasyonu üzerinde iki farklı nematod türü olan Meloidogyne incognita ve M. javanica ile bioassayler gerçekleştirilmiştir. Nematodlar enfekte edildikten 20 gün sonra incelenen yabani ve transgenik bitki kökleri 0-10 Gal İndeksi Skalasına göre numaralandırılmış ve yabani ve transgenik bitki kökleri arasında belirgin bir farklılık olup olmadığı ANOVA testi ile belirlenmiştir. Bu testin sonucuna göre bitki kökleri arasında istatistiksel olarak belirgin bir farklılık olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuç göstermektedir ki; yabani bitkilerle karşılaştırıldığında, transgenik bitkiler nematod zararlısından daha az etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENETIC TRANSFORMATION OF TOBACCO WITH Hsl*“”1 GENE AND EVALUATION OF NEMATODE RESISTANCE IN TRANSGENIC PLANTS Altun, Çağla Ms., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem Co-Supervisor: Prof. Dr. Halil Elekçioğlu September, 2001, 82 pages Plant-parasitic nematodes constitute 10% of all the nematodes and they are the major animal parasites of plants. They have a very broad host range and they cause an estimated 10 to 25% annual reduction in crop yield along with a global economic effect on crops of more than $100 billion annually. This study aimed to genetically transform tobacco plant with a nematode resistance gene Hslpr°~1 via Agrobacterium mediated gene transfer technology, in order to develop transgenic tobacco plants conferring resistance to nematode infection. For this purpose, an Agrobacterium strain, EHA105 has been transformed with the plasmid, pDNEM33 bearing the Hslpro~1 gene via melectroporation. The newly formed bacterial culture, EHA105::pDNEM33 was used in the plant transformation studies. After the transformation studies, putative transgenic plants were regenerated under the selection of Phosphinothricin (PPT) with varying concentrations and several types of analyses were carried out on the regenerated plants. The leaf disc assay and colour viability test for the plants under selection of PPT (5mg/L) revealed positive results compared to the wild type control plants. The PCR analysis and the Southern Blot Hybridization results also indicated that the gene, Hslpro1 was stably inserted within the plant genome. Finally, bioassays of the Fl seeds were performed with two different nematode species, Meloidogyne incognita and M. javanica. The roots of both the wild type and transgenic tobacco plants were examined 20-days post infection and evaluated according to 0-10 Gall Index Scale, the wild type and transgenic samples were compared by one-way ANOVA test and found out to be statistically different. The results indicated that, transgenic tobacco seedlings were less affected by nematode infection compared to the wild type seedlings.