Modelling the ISE 100 index and the four different types of players: Large-cap, corporate, mid-cap and foreign investors by using fuzzy logic and neuro-fuzzy systems
İMKB 100 endeksi ve dört değişik oyuncu tipi olan: Büyük ölçekli kurumsal, orta ölçekli ve yabancı yatırımcıların bulanık mantık ve sinir ağları sistemleri kullanılarak modellenmesi
- Tez No: 116166
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Modelleme, Bulanık Mantık, Sinir Ağlan, Dinamik Oyunlar. IV, Learning, Modelling, Fuzzy Logic, Neuro-Fuzzy Systems, Dynamic Games. HI
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz İMKB100 ENDEKSİ VE DÖRT DEĞİŞİK OYUNCU TİPİ OLAN: BÜYÜK ÖLÇEKLİ, KURUMSAL, ORTA ÖLÇEKLİ VE YABANCI YATIRIMCILARIN BULANIK MANTIK VE SİNİR AĞLARI SİSTEMLERİ KULLANILARAK MODELLENMESİ Aksoy, Hakan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu Eylül 2001, 85 sayfa Bu çalışmada, IMKB100 Endeksi ve İMKB'de oynayan; yüksek kapasiteli, kurumsal, orta kapasiteli ve yabanci yatırımcılar' in ekonomi sahasında modellenmesi, bulanık mantık methodunun kullanılmasıyla uygulanmaya çalışılmıştır. İMKBİOO Endeksi için bir başka model bulanık mantık ve sinir ağlan yapısı kurularak oluşturulmuş ve önceki model ile karşılaştırması yapılmıştır. Değişik şekillerde ekonomi senaryoları oluşturulmuş ve İMKB'de simulasyonu oyuncular tarafından yaptırılmıştır. Yüksek kapasiteli ve yabancı oyuncuların EVIKBİOO Endeksini doğrudan yansıttığı ve farklı ekonomi değişkenlerinin dört ayrı tipteki oyuncuları farklı etkilediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELLING THE ISE100 INDEX AND THE FOUR DIFFERENT TYPES OF PLAYERS: LARGE-CAP, CORPORATE, MID-CAP AND FOREIGN INVESTORS BY USING FUZZY LOGIC AND NEURO-FUZZY SYSTEMS Aksoy, Hakan M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu September 2001, 85 pages In this study, it is tried to implement models of the ISE100 Index, and its players; the large-cap, the corporate, the mid-cap and the foreign investors on the field of economics by using fuzzy logic. Another model for the ISE100 Index by using neuro-fuzzy system is also implemented and compared with the ISE100 Index fuzzy logic model. Different kinds economical scenarios are produced and simulated in the ISE with the players. It is observed that the large-cap and the foreign investors' behaviours resemble the ISE 100 Index directly and the financial variables affect the four different types of players differently.