Analytical and finite element investigation of layered beams
Tabakalı kirişlerin analitik olarak ve sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesi
  1. Tez No: 116165
  2. Yazar: SELÇUK SAATCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UTKU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: tabakalı kirişler, güçlendirilmiş kirişler, elastik analiz, sonlu elemanlar metodu çözümü, bağ kirişli perde duvarlar vı, layered beams, retrofitted beams, elastic analysis, finite element solution, coupled shear walls IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
¦. oz TABAKALI KİRİŞLERİN ANALİTİK OLARAK VE SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ SAATÇİ, Selçuk Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet UTKU Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Tanvir WASTI Ağustos 2001, 100 sayfa İzotropik iki veya daha fazla sayıda kirişin yapışkan bir tabaka ile birleştirilmesinden oluşan glulam ve benzeri tabakalı kirişler sıklıkla kullanılmaktadır. Yapışkan tabakanın kayma kapasitesinin aşılması kirişte göçmeye neden olduğu için, bu tür kirişlerde yük altında yapışkan tabakadaki kayma gerilmesinin bulunması analitik olduğu kadar deneysel de bir çok araştırmaya konu olmuştur. Bu çalışmada tabakalı kirişlerde yapışkan tabakadaki kayma gerilmeleri değişimini ve deplasmanları veren elastik analitik bir formulasyon geliştirilmiştir ve yapışkan tabaka sertliğindeki değişimin tabakalı kirişin yapısal davranışına etkilerini incelemek amacıyla parametrik bir çalışmagerçekleştirilmiştir. Yeni yaklaşım, çekme bölgesine epoksi ile çelik plaka kaynatılması suretiyle güçlendirilen betonarme kirişler probleminin çözümü için de uyarlanmıştır. Tüm analitik formulasyon örnek sayısal problemler üzerinde sonlu elemanlar yöntemi çözümleri ile karşılaştırılmış ve her durumda analitik ve sonlu elemanlar yöntemleri arasında uyum gözlemlenmiştir. Ayrıca mevcut formulasyonun bağ kirişli perde duvarlar için de kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYTICAL AND FINITE ELEMENT INVESTIGATION OF LAYERED BEAMS SAATÇİ, Selçuk M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mehmet UTKU Co. Supervisor: Prof. Dr. S. Tanvir WASTI August 2001, 100 pages Layered beams comprising two or more beams of isotropic material with an adhesive bonding layer are in common use as glulam or other laminated beams. The determination of the shear stress in the adhesive layer when the layered beam is subjected to loading has been the subject of much analytical as well as experimental research, because failure of the beam is often initiated when the shear capacity of the adhesive is exceeded. In this study, an elastic analytical formulation is developed for the variation of shear stress in the adhesive layer and the deflections of the layered beams for the point load, uniformly distributed load and triangularly distributed loads. A parametric study is conducted to mdetermine the effect of varying the stiffness of the adhesive on the structural behavior of layered beams. The new approach is modified in order to be able to solve the problem of strengthening of reinforced concrete beams with a steel plate bonded to the tension face of a beam by means of an epoxy layer. All analytical formulations developed are compared with the finite element method of solutions on sample numerical problems and good agreement is obtained in all cases. Furthermore, the applicability of the current formulation to the problem of coupled shear walls is shown.