Numerical investigation of scattering from three-dimensional structures
Üç boyutlu yapılardan saçılımların sayısal incelenmesi
- Tez No: 116193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENCER KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik saçılma, Geri Yansıma Çoğalması, Parçalı Dipol Yaklaşımı, Çokseviyeli Hızlı Multipol Akışı, Monte Carlo metodu iv, Electromagnetic Scattering, Backscattering Enhancement, Discrete dipole Approximation (DDA), Multilevel Fast Multipole Algorithm (MLFMA), Monte Carlo method. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz ÜÇ BOYUTLU YAPILARDAN SAÇILIMLARIN SAYISAL İNCELENMESİ Uslu, Faruk Şükrü Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Sencer Koç Temmuz 2001, 66 sayfa Bu tez de üç boyutlu rastgele dağılmış dielektrik saçıcılardan saçılım sayısal olarak analiz edilir ve özellikle geri saçılma çoğalması üzerinde önemle durur. Saçılım hesaplamalarında, Parçalı Dipol Yaklaşım metodu ve Çokseviyeli Hızlı Multipol ilerlemeci çözümleyiciyi kullanan DDAScat isimli Fortran programı kullanılmaktadır. Geri saçılma çoğalma olayını incelemek için Monte Carlo metodu kullanılmaktadır. Herbir olay için birçok gerçekleştirme yapılmakta ve bu gerçekleştirmelerin istatistiksel sonuçlan elde edilmektedir. Gerçekleştirme sonuçları ve yorumlan da verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL INVESTIGATION OF SCATTERING FROM THREE-DIMENSIONAL STRUCTURES Uslu, Faruk Şükrü M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Doç. Dr. Sencer Koç July 2001, 66 pages In this thesis the scattering from three-dimensional randomly distributed dielectric scatterers is numerically analyzed with particular emphasis on the backscattering enhancement phenomenon. For scattering calculations a Fortran program called DDAScat that employs the Discrete Dipole Approximation (DDA) method and Multilevel Fast Multipole Algorithm (MLFMA) iterative solver is used. To investigate the backscattering enhancement phenomenon, Monte Carlo method is used. Many realizations are simulated for each case and statistics of these realizations is obtained. The simulation results and their interpretation are also given.