Optimum synthesis of large dwell mechanisms
Uzun süreli beklemeli mekanizmaların optimum tasarımı
- Tez No: 116194
- Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beklemeli Mekanizmalar, Uzaysal Dört-Çubuk Mekanizması Tasarımı, Mekanizmalar İçin Modüler Tasarım Yöntemi, Sezgisel Optimizasyon Agoritması. vı, Dwell Mechanisms, Spatial Four-Bar Mechanism Design, Modular Design Method for Mechanisms, Heuristic Optimization Algorithm. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz UZUN SÜRELİ BEKLEMELİ MEKANİZMALARIN OPTİMUM TASARIMI Parlaktaş, Volkan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Eres Söylemez Eylül 2001, 83 sayfa Dokuma tezgahları gibi çeşitli uygulamalarda uzun süreli beklemeli mekanizmalara gereksinim olmaktadır. Bu çalışmada düzlemsel ve uzaysal dört-çubuk mekanizması kullanılarak beklemeli mekanizma tasarımı ele alınmış ve geniş bir salınım açısına sahip, karşı gelen kol dönme açısı devrin yarısıı kadar olan, bekleme süresi içinde çıkış kolunun çok az hareket ettiği, kuvvet iletim karakteristikleri, uzuv boyut oranlan, hız ve ivme karakteristikleri uygun mekanizmalar elde edilebilmiştir.Bu mekanizmaların tasarımı sırasında modüler tasarım yöntemi kullanılmış, mekanizma alt gruplara ayrılarak bu alt gruplar için ayrı ayrı modüler tasarım kriterleri geliştirilmiş ve bu modüller kullanılarak sezgisel bir optimizasyon yöntemi ile tüm mekanizmanın istenilen sınır şartlar ve kriterlere göre tasarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMUM SYNTHESIS OF LARGE DWELL MECHANISMS Parlaktaş, Volkan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Eres Söylemez September 2001, 83 pages In several applications like rapier drive of weaving looms there is a need for mechanisms having long periods of dwell. In this study dwell mechanisms by using planar and spatial four-bar linkages in series are designed. Mechanisms having large output swing angles for half revolution of the crank and with a very small motion for the remaining portion of the cycle are obtained. The dwell mechanisms synthesized have appropriate force transmission, link length ratio, velocity and acceleration characteristics. mDuring the synthesis of the mechanisms modular design method is used, where the mechanisms are divided into subsystems and for each of the subsystems modular synthesis criteria are developed. A heuristic optimization algorithm is utilized for the synthesis of mechanisms, which satisfy the constraint criteria by using these modules.