Switching overvoltages on the new interconnection between Turkey and Bulgaria
Türkiye ve Bulgaristan arasında yapılan yeni enterkonnekte hatta oluşan anahtarlama aşırı gerilimleri
  1. Tez No: 116199
  2. Yazar: OSMAN BÜLENT TÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİH GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anahtarlama Aşın Gerilimleri, Arıza Üzerine Tekrar Enerjileme, ATP, Sekonder Ark Akımı, Tetikleme Gerilimi, Sönümlenme Zamanı. vı, Switching Overvoltage, Re-energizations after Fault, ATP, Secondary Arc Current, Recovery Voltage, Dead-Time. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
oz TÜRKİYE VE BULGARİSTAN ARASINDA YAPILAN YENİ ENTERKONNEKTE HATTA OLUŞAN ANAHTARLAMA AŞIRI GERİLİMLERİ Tör, Osman Bülent Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nezih GÜVEN Eylül 2001, 182 sayfa Bu çalışmada, Bulgaristan ve Türkiye 400 kV elektrik sistemlerini birbirine bağlayacak MARITSA 3 - HAMİTABAT enerji nakil hatunda oluşabilecek anahtarlama aşın gerilimleri incelenmiştir. Yapılan simülasyon çalışmalarında ATP (Alternative Transient Program) bilgisayar programı kullanılmıştır. Hattın her iki ucunda da meydana gelebilecek anahtarlama aşın gerilimleri, üç-faz enerjileme ve arıza üzerine üç-faz tekrar kapama (tek-faz-toprak arızası ve faz-faz arızası) dururdan için istatiksel olarak elde edilmiştir. Sistem parametrelerinin anahtarlama aşın gerilimlerine etkileri çeşitli senaryolarda yapılan bilgisayar simülasyonları ile incelenmiştir. Özellikle arıza üzerine üç-faz tekrar kapama analizlerinde elde edilen anahtarlama aşın gerilimleri oldukça yüksektir. Üç-faz tekrar kapama analizlerinde meydana gelen aşın gerilimleri düşürmek amacıyla analizlerde hattın her ikiterminalinde“kapama dirençli kesici”ve“ZnO parafudur”kullanılmış ve bunların anahtarlama aşın gerilimler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen değerler IEC Standartlarının belirlediği izolasyon sınır değerlerinin oldukça altına düşmüştür. Bu çalışmada ayrıca, tek-faz arıza üzerine tek-faz tekrar kapama analizleri yapılmıştır. Arkın sönümlenmesi için gerekli minimum zaman deneysel bir formül ile belirlenmiştir. Hattın yüklenme ve transpoze edilme durumlarının ark akımı ve tekrar tetikleme gerilimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sekonder ark akım değerini düşürmek için iki method uygulanmıştır. Bu methodlar:“hattın şönt reaktör ile kompanzasyonu (nötr reaktör ile)”ve“hat uçlarındaki kesicilerde nötr kapasitör uygulaması”dır. Bu çalışmada ayrıca detaylı ark modeli kullanılarak sekonder arkın dinamik davranışları incelenmiştir. ATP programının“MODELS”özelliği ve zamana bağlı değişken direnç kullanılarak bir sekonder ark modeli oluşturulmuş ve bu model ile simülasyon çalışmaları yapılmıştır. Yapılan simülasyonlarda arkın uzunluğuna bağlı olarak değişen ark zaman parametresi seçiminin arkın sönümlenme zamanını oldukça etkilediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SWITCHING OVERVOLTAGES ON THE NEW INTERCONNECTION BETWEEN TURKEY AND BULGARIA Tör, Osman Bülent M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nezih GÜVEN September 2001, 1 82 pages In this thesis, the switching overvoltages expected to be generated on the new 400 kV interconnection line between Bulgaria (MARITSA_3 Substation) and Turkey (HAMİTABAT Substation) are investigated with ATP (Alternative Transient Program) computer simulation program. Switching overvoltages at each ends of the line during, three-phase energization of the dead-line and three-phase re-energization of the line after faults (single-phase-to-ground fault and phase-to-phase fault) are determined statistically. The effects of network parameters on switching overvoltages are investigated. Switching overvoltages generated especially in three-phase re-energization studies are quite high and certainly can not be tolerated in a practical line design. The maximum overvoltage values are greater than the recommendations of IEC Standards for 400 kV networks. In order to reduce the switching overvoltages, the mmethods of“utilisation of pre-insertion closing resistors in the circuit breakers”and“utilisation of ZnO surge-arresters at the ends of the line”are applied for MARITSA_3 - HAMİTABAT line. The switching overvoltage values are reduced considerably with the applications of the methods. Single-phase auto-reclosure simulation studies are carried out in the studies. The dead-time required for the safe auto-reclosure is investigated by an emprical formula, with considering the effects of line loading and line configuration whether being transposed or untransposed. The secondary arc current extinction methods of“shunt reactor compensation with neutral reactor”and“utilisation of neutralising capacitors”are applied to MARITSA_3 - HAMİTABAT line. The dynamic behaviour of the secondary arc during dead-time is investigated using existing numerical arc methods. A secondary arc model is performed using MODELS as a time- varying resistance in the ATP. It is observed that arc duration depends highly on the variation of selected time parameter as a function of arc length.