BF3 catalyzed additions of nucleophiles to ENDO/ EXO-2-substituted norbornene derivatives
Nükleofillerin BF3 katalizörlüğünde ENDO/ EXO-2-sübstite norbornen türevlerine katılmaları
  1. Tez No: 116200
  2. Yazar: ALPER İŞLEYEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞMAÇ SAYRAÇ, YRD. DOÇ. DR. ÖZDEMİR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleofîlik katılma, elektrofilik katılma, çifte bağ, norbornen türevleri, regioseçici, stereoseçici, Wagner- Meerwein düzenlenmesi. v, Nucleophilic addition, electrophilic addition, double bond, norbornene derivatives, regioselective, stereoselective, Wagner- Meerwein rearrangement. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
NUKLEOFİLLERIN BORON TRİFLORUR KATALİZÖRLÜĞÜNDE ENDO/EXO-2-SUBSTİTE NORBORNEN TÜREVLERİNE KATILMALARI İŞLEYEN, ALPER Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuğmaç Sayraç Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Özdemir Doğan Haziran 2001, 118 sayfa Uzaktan stereoelektronik etkilerle % bağlarına nükleofilik ve elektrofilik katılmaların stereo ve regio seçiciliklerini kontrol etmek organik kimyada oldukça ilgi çekmektedir. Uzak sübstitentlerin nükleofillerin katılmalarına etkilerini incelemek üzere endo ve exo-2-sübstite norbornen bileşikleri sentezlendi. Katılma tepkimelerinde nükleofîl olarak iyodür, bromür, asetat ve siyanür kullanıldı. Tepkimeleri katalizlemede BF3 kullanıldı. Bütün norbornen türevlerinde iyodür ve bromür katılmaları yüksek regio seçicilikle gerçekleşti. Ürünler nükleofillerin yalnızca 5-pozisyonuna katılması ile oluştu. Bu sonuç 2-pozisyonundaki endo ve exo elektron çeken sübstitentlerin indükleyici etki ile çifte bağın elektron yoğunluğunda önemli distorsiyona sebep olmasına bağlandı.Endo keton ve ester sübstite norbornenlere 64a and 72a iyodür katılmaları ayrıca yüksek oranda stereo seçiciydi. Bunun yanında, endo nitril 73a ve bütün exo sübstite norbornenler 64b, 72b, ve 73b stereo seçicilik göstermediler. Bu sonuçlar endo sübstitentlerin sterik kontrolle tepkimenin stereo seçiciliğine etkisini açık bir şekilde göstermektedir. Endo/exo keton 64a/64b ve nitril sübstite 73a/73b norbornenlere bromür katılmaları yüksek stereo seçicilikle nükleofilin yalnızca exo taraftan atağı ile ürünleri oluşturdu. Bütün iyodür ve bromür katılmalarında ayrıca küçük miktarlarda Wagner- Meerwein tipi düzenlenme ürünleri de oluştu. Endo nitrilin 73a asetatla tepkimesi beklenmedik trisiklik bir eter 97 verdi. Aynı tepkimenin benzonorbornadien (98) ile tekrarı benzer sonuç verdi. Bu tepkime sonucunda iki ürün 99 ve 100 elde edildi. Endo ve exo nitrillere 73a ve 73b siyanür katılması herhangi bir ürün oluşturmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BORON TRIFLUORIDE CATALYZED ADDITIONS OF NUCLEOPHILES TO £M)0/£ZO-2-SUBSTITUTED NORBORNENE DERIVATIVES İŞLEYEN, ALPER M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Tuğmaç Sayraç Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Özdemir Doğan June 2001, 118 pages Remote stereoelectronic effects in controlling the regio and stereoselectivities on nucleophilic and electrophilic additions to n bonds has attracted considerable interest in organic chemistry. To investigate the effect of remote substituents on additions of nucleophiles, endo- and exo-2-substituted-norbornene derivatives were synthesized. In the addition reactions, iodide, bromide, acetate, and cyanide ions were used as the nucleophiles. Reactions were catalyzed by the use BF3. Iodide and bromide additions were highly regioselective in all norbornene derivatives. Products were formed exclusively with the addition of the nucleophiles to 5-position. This result was attributed to the significant distortion in the electron density of the double bond with the inductive effect of the endo and exo electron withdrawing substituents at 2-position. 111Iodide additions to endo ketone and ester substituted norbornenes 64a and 72a were also highly stereoselective. On the other hand, iodide additions to endo nitrile 73a and all exo-substituted norbornene derivatives 64b, 72b, 73b displayed no stereoselectivity. These results demonstrate clearly the influence of endo substituents on the stereoselectivity of the reaction by steric control. Bromide additions to endolexo ketone and nitrile substituted norbornenes 64a/64b and 73a/73b were highly stereoselective, forming exclusively products with the attack of nucleophile from the exo side. In all iodide and bromide additions, Wagner-Meerwein type rearrangement products were also formed in minor amounts. Reaction of endo nitrile 73a with acetate gave surprising tricyclic ether 97. Repeating the same reaction with benzonorbornadiene (98), a similar result was obtained. This reaction yielded two products 99 and 100. Addition of cyanide to endo and exo nitriles 73a and 73b did not give any product(s).