Design of a mechanical flight control systems for light aircraft
Hafif uçaklar için mekanik uçuş kontrol sistemi tasarımı
- Tez No: 116229
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAMAN, PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçuş Kontrol Sistemi, İrtifa Dümeni, Kanatçıklar, İstikamet Dümeni, Flap, İrtifa Trim Sistemi, Kinematik Sentez, Üç Pozisyon Sentezi, Chebyshev Aralığı iv, Flight Control System, Elevator, Aileron, Rudder, Flap, Elevator Trim Tab, Kinematic Synthesis, Three Position Synthesis, Chebyshev Spacing m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
oz HAFİF UÇAKLAR İÇİN MEKANİK UÇUŞ KONTROL SİSTEMİ TASARIMI AKMAN, Yunus Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yavuz YAMAN Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Eres SÖYLEMEZ Eylül 2001, 156 Sayfa Bu çalışmada hafif uçaklar için uçuş kontrol sistemi tasarımı anlatılmaktadır. Uçaklarda kullanılan irtifa dümeni, istikamet dümeni, flap, kanatçık ve irtifa trim uçuş kontrol sistemlerinin mekanizmaları tasarlanmıştır. Çalışma sırasında düzlemsel ve uzaysal mekanizmalar kullanılmış ve basit bir sistem elde etmek için dört çubuk mekanizması uygun görülmüştür. Düzlemsel ve uzaysal mekanizmaların analitik üç pozisyon sentezlerinde Freudenstein Methodu kullanılmıştır. Sentez sırasında oluşabilecek hataları en aza indirmek amacıyla hassasiyet noktalan hesaplamasında Chebyshev Aralığı yöntemi kullanılmıştır. Hesaplamalar sonunda, sentez sırasında üç pozisyon yöntemlerinin kullanıldığında oluşan yapısal hataların minimum olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF A MECHANICAL FLIGHT CONTROL SYSTEMS FOR LIGHT AIRCRAFT AKMAN, Yunus M.Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yavuz YAMAN Co-Supervisor: Prof. Dr. Eres SÖYLEMEZ September 2001, 156 pages This study presents A design procedure for a flight control system mechanism for a light aircraft. Various mechanisms are designed for elevator, rudder, flap, aileron and elevator trim tab flight control system of the aircraft. Both planar and spatial mechanisms are considered in the study and in order to achieve a simple construction, four-bar linkages are used. For planar and spatial mechanisms, Freudenstein's Method is utilized for analytical three position syntheses. The required precision points are obtained by Chebyshev Spacing Method in order to reduce the maximum structural error. It has been determined that the three position synthesis provides a good approach in mechanism synthesis in terms of possible structural errors.