Optimization of speed control hump profiles
Hız kontrol kasis profillerinin optimizasyonu
- Tez No: 116230
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hız Kontrol Kasis Profili, Çok Amaçlı Optimizasyon, Hedefe Erişim Metodu. vı, Speed Control Hump Profile, Multi-objective Optimization, Goal Attainment Method. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
oz HIZ KONTROL KASİS PROFİLLERİNİN OPTİMİZAS YONU Başlamışlı, S.Çağlar Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Haziran 2001, 128 sayfa Hız kontrol kasis proffilerinin optimizasyonu, sürüş konforu ile ilgili tepki fonksiyonlarından en uygununun seçimi ile bu fonksiyonların biçimlendirilmesini içermektedir. Kısıtlı, doğrusal olmayan, çok amaçlı bir optimizasyon problemi ele alınmıştır. Optimal kasis boyutlarının belirlenmesi için MATLAB ortamında“GoalAttainment”Metodu uygulanmıştır. Amaç fonksiyonları, araç gövdesi üzerinde tanımlanan herhangi bir noktanın yatay ve düşey ivme bileşenleri olarak seçilmiştir. Bir taraftan minimum ve maksimum kasis boyutları, diğer taraftan da maksimum süspansiyon hareketi optimizasyon probleminin sınırlarını oluşturmaktadır probleminin sınırlarını oluşturmaktadır.Esas amaç,kasisi hız limiti altındaki bir hızla, geçen araç için tepki fonksiyonlarınınminimize edilmesi, hız limiti üzerindeki bir hızla geçen araç için ise bu fonksiyonların maksimize edilmesidir. Çalışmanın bütün aşamalarında, Yarım Gövde Modeli ile tanımlanan iki dingilli araç sınıflarının tipik özellikleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda kasis performansının, günümüzde yaygın olarak kullanılan kasis profillerine göre önemli ölçüde arttırılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF SPEED CONTROL HUMP PROFILES Başlamışlı, S. Çağlar M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy June 2001, 128 pages The optimization of speed control hump profiles involved selection of the most appropriate ride comfort related vehicle response functions and further shaping of these functions. In that respect, a constrained, nonlinear, multi-objective optimization problem was dealt with. The Goal Attainment Method was implemented in the Matlab environment so as to determine optimal hump dimensions. The objective functions were selected among the longitudinal and vertical acceleration components of points defined on the vehicle body. Constraints to the problem were minimum and maximum hump dimensions on the one hand and maximum suspension displacements on the other hand. The main objective was to minimize vehicle response functions infor the vehicle crossing the hump below the hump crossing speed limit and to maximize them above the speed limit. Typical characteristics of a series of two axle vehicles, described by the Half Car Model, were used throughout the study. The results from the case studies show that substantial improvements in speed control hump performance could be obtained over the commonly used hump profiles.