Synthesis and analysis of compliant mechanisms
Esnek mekanizmaların analiz ve sentezleri
- Tez No: 116238
- Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek Mekanizmalar, Sanal Rijit Model, Uzaysal 4-Çubuk Mekanizması, Mekanıma Sentezi, Mekanizma Analizi, Sonlu Eleman Analizi, Marc, Ansys. vı, Compliant Mechanisms, Pseudo-Rigid-Body Model, Spatial Four-Bar, Synthesis of Mechanisms, Analysis of Mechanisms, Finite Element Analysis, Marc, Ansys. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
öz ESNEK MEKANİZMALARIN SENTEZ VE ANALİZİ Narlı, Vefa Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Eres Söylemez Eylül 2001, 117 sayfa Esnek mekanizmaların sentez ve analizleri mekanizma tasarımı alanında yeni olan bir konudur. Bu tezde konuyla ilgili yapılmış önceki çalışmalar araştırılmış ve açıklanmıştır. Esnek mekanizmaların analiz ve sentez yöntemleri incelenmiş ve sert yapılı mekanizmaların analiz ve sentez yöntemleri ve yapısal tasarım ve iyileştirme yöntemleri arasındaki ilişkiye işaret edilmiştir. Bu tezde iki farklı kısmi esnek mekanizmanın durum çalışması yapılmıştır, bunlardan bir tanesi üzerinde yaygın olarak çalışılmış bir durumdur ve diğeriyse esnek mekanizma kavramının dik açılı uzaysal dört-çubuklu mekanizmaya uygulamasıdır. Esnek dik-açılı uzaysal mekanizma konusunda yapılan bu çalışma uzaysal mekanizmalarda esnekliğin kullanımına öncülük edebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND ANALYSIS OF COMPLIANT MECHANISMS Narh, Vefa M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Eres Söylemez September 2001, 1 17 pages The synthesis and analysis of compliant mechanisms is a new field in mechanism design. In this thesis previous researches related with compliant mechanisms are investigated and explained. The synthesis and analysis methods for compliant mechanisms are reviewed and the relation of these methods with the synthesis and analysis methods of rigid-body mechanisms and the structural design and optimisation are mentioned. In this thesis two case studies of two different partially compliant mechanisms are done, one of which is studied broadly and the other is the adaptation of compliant mechanism concept to a right- angled spatial four-bar. The study of compliant right-angled spatial four-bar may lead to the use of compliance in spatial mechanisms. m