Fractionation properties of natural gas hydrates
Doğalgaz hidratlarının fraksiyonlaşma özellikleri
  1. Tez No: 116256
  2. Yazar: GÖRKEM FATİH SERDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT PARLAKTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gaz hidratı, boşluk doldurma derecesi, fraksiyonlaşma, oluşma hızı. vı, Gas hydrate, degree of filling, fractionation, formation rate. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz DOĞALGAZ HİDRATLARININ FRAKSİYONLAŞMA ÖZELLİKLERİ SERDAR, Görkem Fatih Yüksek Lisans, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mahmut PARLAKTUNA ARALIK 2001, 79 sayfa Bu çalışmada, hidrat oluşturma deney yöntemlerinin doğrulanması amacıyla saf metan gazıyla iki deney, doğalgaz hidratlarının fraksiyonlaşma özelliklerinin belirlenmesi amacıyla, üç farklı doğalgaz karışımıyla, onbeş deney yapılmıştır. Metan, etan ve propan bu gaz karışımlarındaki hidrat oluşturan bileşenlerdir. Karışım-1, karışım-2 ve karışım-3'te bulunan metan mol yüzdeleri, sırasıyla 88.13, 96.84 ve 87.49'tür. Bu karışımlardaki etan mol yüzdeleri, sırasıyla 1.15, 0.38 ve 1.54, propan mol yüzdeleri gene sırasıyla 10.20, 2.59 ve 10.93'tür. Her bir gaz karışımı değişik sıcaklıklarda hidrat oluşturmak amacıyla kullanılmıştır. Hidrat oluşumunu takiben alman gaz numuneleri hidratların fraksiyonlaşma özelliklerinin araştırılması amacıyla kullanılmıştır. Deneysel verilerin analizi sonucunda, hidrat fazına geçen gazın kompozisyonunun, hidratı oluşturan gazın kompozisyonuna doğrudan bağlı olduğu sonucuna varılmıştır. Metan, etan ve propan karışımından oluşturulan doğalgaz hidratının, hidratı oluşturan gaza oranla daha fazla etan ve propan, fakat daha az metan içerdiği tespit edilmiştir.Yapılan bütün deneylerde, hidrat yapısına giren metan moleküllerinin sayısının, etan ve propan moleküllerinin sayısının toplamına oranının, tamamen doldurulmuş ikinci tip hidrat yapısının oranı olan“2.00”değerinden farklı olduğu bulunmuştur. Bu gözlem, bazı boşlukların doldurulmadığı ve boşlukların doldurulma derecelerinin her zaman 1.00'dan az olduğuna işaret eder. Zorlayıcı güç arttıkça (soğutma) oran değerleri, teorik değer olan 2.00'a yaklaşır. Hidratın oluşma sıcaklığı, hidratın oluşma hızı üzerinde etkin rol oynar. Hidratın oluşma sıcaklığı, deney basıncının denge sıcaklığına yaklaştıkça hidratın oluşma hızının azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FRACTIONATION PROPERTIES OF NATURAL GAS HYDRATES SERDAR, Görkem Fatih M.Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna DECEMBER 2001, 79 pages In this study, two experiments were performed to validate experimental procedures of hydrate formation, with pure methane and fifteen experiments were performed to study the fractionation properties of natural gas hydrates, formed from three different gas mixtures. Methane, ethane and propane were the hydrate forming components in the gas mixtures. Mole percentages of methane were 88.13, 96.84 and 87.49 in mixture- 1, mixture-2 and mixture-3, respectively. Ethane mole percentages were 1.15, 0.38 and 1.54 and propane mole percentages were 10.20, 2.59 and 10.93 in mixture- 1, mixture-2 and mixture-3, respectively. Each gas mixture was used to form hydrate at different temperatures. Gas samples taken after forming hydrate were used to study the fractionation properties of hydrates. Analysis of experimental data indicated that, the composition of gas entering the hydrate phase is closely related to the parent gas that is forming hydrate. Resulting hydrates from a mixture of methane, ethane and propane is rich in ethane and propane but poor in methane compared to the parent gas. inRatios of number of methane molecules to the sum of ethane and propane molecules entering into hydrate structure for all tests are different than 2.00, which is the ratio of completely filled structure II type hydrate. This observation indicates that some of the cavities are not filled and the degree of filling of the cavities is always less than 1.00. The higher the driving force (sub-cooling) the closer the ratio to the theoretical value of 2. 00. Hydrate formation temperature is effective on the rate of hydrate formation. The closer the hydrate formation temperature to the equilibrium temperature at the test pressure is the lower the rate of hydrate formation.