Estimation of fracture relative permeability and capillary pressure functions from unsteady state displacement experiments
Çatlaklı rezervuarlarda göreli geçirgenlik ve kılcal basınç fonksiyonlarının kararsız öteleme deneylerinden hesaplanması
  1. Tez No: 116255
  2. Yazar: AYDIN KARAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERHAT AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fractured reservoir, relative permeability, capillary pressure, numerical simulation 111
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz ÇATLAKLI REZERVU ARLARDA GÖRELİ GEÇİRGENLİK VE KILCAL BASINÇ FONKSİYONLARININ KARARSIZ ÖTELEME DENEYLERİNDEN HESAPLANMASI Karaman, Aydın Yüksek Lisans Tezi, Petrol ve Doğal Gaz Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Serhat Akın Aralık 2001, 79 sayfa Çatlaklı rezervuarın göreli geçirgenliğinin doymuşluk ile doğrusal bir ilişkiden sapmasını inceleyen bir method çalışıldı. Eğer matris göreli geçirgenliği biliniyorsa, önceden yapılan deneylerin sonuçları ile eşlenerek çift gözenekli nümerik modeli kullanarak çatlaklı göreli geçirgenliğin elde edilebilineceği gösterildi. Çatlak göreli geçirgenliği doymuşluk ile doğrusal bir ilişki yerine doymuşluğun kuvveti ile orantılı olduğu saptanmıştır. Çift gözenekli formülasyon kılcal basınç ve şekil faktörü gibi birkaç önemli parametrenin etkisi incelendi. Çift gözenekli formülasyonun çatlaklı ortamdaki akışı en iyi açıklayan formülasyon olduğu belirlendi. Anahtar Kelimeler : Çatlaklı Rezervuar, Göreli Geçirgenlik, Kılcal Basınç, Nümerik Canlandırma iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ESTIMATION OF FRACTURE RELATIVE PERMEABILITY AND CAPILLARY PRESSURE FUNCTIONS FROM UNSTEADY STATE DISPLACEMENT EXPERIMENTS Karaman, Aydın M.Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Serhat Akın December 2001, 79 pages A methodology to test the possible deviations of fracture relative permeabilities from straight-line relationship with saturation is discussed. It is shown that with matrix relative permeability data known, it is possible to obtain fracture relative permeabilities by history matching experimental data with double porosity numerical models output. Rather than linear saturation dependence, fracture relative permeability is a power law function of the corresponding phase saturation. The impact of several important parameters like double porosity formulation, capillary pressure and shape factor is discussed. It has been found that double porosity formulations (other than the double permeability model) could represent the flow in a fractured medium.