Color in architectural discourse: Modern white and deconstructive red
Mimarlık söyleminde renk: Modern beyaz ve yapı bozumcu kırmızı
- Tez No: 116293
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP MENNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimarlıkta Renk, Renksiz, Beyaz, Kırmızı, Süsleme, Yüzey, Çerçeve vı, Color in Architecture, White, Red, Ornament, Surface, Achromatic, Anachromatic, Frame IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
öz MİMARLIK SÖYLEMİNDE RENK: MODERN BEYAZ VE YAPI BOZUMCU KIRMIZI Timuçin, Tansu Ayşe Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Zeynep Mennan Aralık 2001, 162 sayfa Bu tez renk ve mimari söylem arasındaki ilişkiyi açığa çıkarmaya çalışır. Tarihsel incelemede mimarlıkta renk, tek renkli ve çok renkli dönemler arasında çeşitlilik göstermektedir. Çağdaş mimari söyleminin çoğulcu yapısını da takip ederek, birçok renk kullanımı tasarım tavrıyla bağdaştırılmıştır. Renk mimarlık alanında kontrol altına alınamayan ve bu nedenle güvensizlik ve kaygıya neden olan bir konu olarak karşımıza çıkar. Gerçekten de, renge karşı tutumlar çeşitli olduğu için, bu çalışma erken Modernizmin renksiz ve süslemeden arınmış beyaz yüzeylerinin irdelenmesi ile başlar. Erken Modern mimarlığın bu beyaz dönemi, bu çalışmanın Bernard Tschumi'nin Pare de la Villette projesi üzerinden kırmızı rengi beyazın karşıtı olarak okumasının zeminini oluşturur.Tschumi'nin Modernist yapıyı sorgulayan yapı bozumcu ilkelerle belirli bir kentsel ve mimari tartışma geliştirdiği bu proje aracılığıyla tez, kırmızı renk üzerine odaklanarak, kırmızının tek renkli kullanımının araştırılması ve kırmızı renk ile yapı bozumcu söylem arasındaki olası ilişkileri ortaya çıkarmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLOR IN ARCHITECTURAL DISCOURSE: MODERN WHITE AND DECONSTRUCTIVE RED Timuçin, Tansu Ayşe M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zeynep Merman December 2001, 162 pages This thesis attempts to disclose the relation between color and architectural discourse. Historical review indicates that color always showed variations throughout architectural history with an alternation of monochrome and polychrome periods. Following the pluralistic nature of contemporary architectural discourse, multiple color decisions are affiliated with the design attitude. Color behaviour appears as an uncontrollable issue, causing distrust and anxiety in the field of architecture. The study, therefore begins by investigating on the removal of color within the achromatic and non-ornamented whitewash surfaces of the International Style. This white era of early Modern architecture forms the background against which the study reads the color red as the other of white, in a specific architectural project, that of the Pare de la Villette by Bernard Tschumi. mThrough this project, in which Tschumi develops a specific urban and architectural argument questioning and deconstructing the modernist framework, the thesis focuses on the color red, by proposing to search for the monochrome use of red and to find out its possible connotations within deconstructionist discourse.